Social

Premieră absolută, după 96 de ani. „Tulburarea apelor” lui Lucian Blaga, pusă în scenă

Drama „Tulburarea apelor”, scrisă de Lucian Blaga în 1922, va fi pusă în scenă în premieră absolută, la iniţiativa fiicei poetului, filosofului şi diplomatului, Dorli Blaga, în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” ce se va desfăşura în perioada 8 – 13 mai în Sebeş şi Lancrăm, satul său natal.

Potrivit programului celei de-a 38-a ediţii a Festivalului Internaţional Lucian Blaga, prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă, manifestarea se va încheia cu un spectacol de teatru în premieră absolută, „Tulburarea apelor”, regizat de Cosmin Pleşa, laureat al Festivalului Internaţional de Artă „Cavalerul de Aur” de la Moscova.

„Vom avea o premieră. «Tulburarea apelor» va fi pusă în scenă pentru prima dată. Avem o regie de excepţie, o distribuţie de excepţie, cu actori recunoscuţi. Discuţiile le-am pornit de anul trecut, împreună cu Consiliul Judeţean. (…) Spectacolul a pornit de la o dorinţă a doamnei Dorli Blaga. Este o piesă care are foarte multe trăiri, ea are şi rolul de a uni, ne îndeamnă şi la meditaţie şi poate şi la ceea ce înseamnă relaţiile umane şi modul în care reacţionăm. Nu este o piesă uşoară”, a spus primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor.

Potrivit directorului Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Nadia Mitrea, bugetul alocat de organizatori pentru această producţie este de peste 210.000 lei.

În ceea ce priveşte bugetul total de care dispune actuala ediţie a Festivalului, acesta este de aproape 430.000 de lei. „Este un buget generos, dar cred că dacă suntem în Anul Centenar şi dacă vorbim despre Lucian Blaga, sumele nu sunt nici pe departe suficiente”, a opinat edilul din Sebeş.

Nistor a susţinut că actuala ediţie a festivalului are un program „cum nu a avut până acum”, cu multe acţiuni care vor avea loc „în stradă” şi în care să fie atraşi tineri.

Festivalul va debuta marţi, 8 mai, cu decernarea Premiului Naţional de Poezie „Lucian Blaga”, printre nominalizaţi aflându-se Ana Blandiana, Emil Brumaru, Ion Mureşan, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Ileana Mălăncioiu.

Printre cei care vor susţine momente artistice la festival se vor afla Felicia Filip şi invitaţii săi, cu spectacolul „De la operă la rock”, AG Weinberger, Grigore Leşe.

Agenda festivalului mai cuprinde spectacolul „Cântecul vârstelor”, o sesiune de comunicări ştiinţifice, festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului Naţional de Creaţie Literară şi Artă plastică „Laudă seminţelor celor de faţă şi-n veci tuturor!”, o cafenea culturală pe tema filosofiei blagiene, susţinută de academician Alexandru Surdu etc.

Organizatorii festivalului sunt Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeş, Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală.

Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.