Social

Conducerea fără permis a modepedelor este infracțiune

Joi, polițiștii din cadrul Inspectoratului Poliției Județului (IPJ) Alba au descoperit patru persoane care conduceau mopede pe drumurile publice din județ fără a deține un permis valabil. Doi dintre cei descoperiți în această situație erau minori, se arată într-un comunicat al inspectoratului.

Potrivit polițiștilor, este vorba despre un bărbat de 38 de ani și un altul de 21 de ani, ambii din Aiud, și despre doi minori, un băiat și o fată din Crăciunelu de Jos, fiecare dintre ei având 16 ani.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba atrage atenția că, în conformitate cu prevederile legale, mopedele sunt considerate autovehicule, iar pentru conducerea lor pe drumurile publice este necesar un permis de conducere din categoria AM.

În consecinţă mopediştii sunt obligaţi să respecte normele rutiere privind circulaţia pe drumurile publice destinate autovehiculelor. Permisul de conducere categoria AM poate fi obţinut de persoane cu vârsta de peste 16 ani, după susţinerea unei probe teoretice şi a uneia practice. Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru categoria AM, specifică mopedelor.

De asemenea, polițiștii reamintesc că, pentru a putea circula pe drumurile publice, cu un moped cu o capacitate cilindrică mai mare de 49 de centimetri cubi, este necesară înmatricularea/înregistrarea acestuia, realizarea inspecţiei tehnice periodice şi încheierea unei polițe de asigurare RCA.

„Atenţie mopedişti! Conducerea unui moped neînmatriculat sau fără a deţine permis de conducere, pe drumurile publice, sunt infracțiuni!”, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.