Administrație

Contractul pentru realizarea Monumentului Unității Naționale „poate fi semnat săptămâna viitoare”

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a declarat, marţi, la Lancrăm, că săptămâna viitoare se va semna contractul cu sculptorul Mihai Buculei pentru realizarea Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia.

„Săptămâna viitoare se semnează (contractul cu Mihai Buculei – n.r.). Sunt două condiţii la care noi (…) ţinem foarte mult. Unu, suma aceea de bani care a fost aprobată prin lege şi, mai ales, termenul. Pentru mine, prima condiţie este termenul. Adică, în noiembrie să fie pus monumentul, pentru ca la 1 Decembrie să ne bucurăm cu toţii de el. Stă doar în puterea domniei sale (a sculptorului – n.r.) de a veni în sprijinul nostru – al nostru, mă refer la toţi cei care suntem implicaţi şi care ne dorim acest monument”, a spus ministrul George Ivaşcu.

Întrebat dacă crede, într-adevăr, că monumentul va putea fi finalizat până în decembrie, ministrul a răspuns că sculptorul Buculei aşa susţine. “Domnia sa susţine că da. Noi suntem în sprijinul său”, a declarat Ivaşcu.

Într-o conferinţă de presă susţinută la finele lui aprilie la Alba Iulia, Ivaşcu a explicat că s-au găsit şi soluţiile pentru semnarea contractului de execuţie în mod legal, în condiţiile în care anterior s-a spus că nu se mai găseşte un document din 1993, respectiv contractul de jurizare al Ministerului Culturii, care a organizat un concurs naţional de soluţii în urmă cu 25 de ani pentru ridicarea acestui monument.

„Am găsit soluţiile prin care, printr-o declaraţie notarială, prin validarea concursului câştigat acum 25 de ani de către autor şi a unor membri prezenţi, se poate semna contractul legal. Acum depinde foarte mult de domnul Buculei”, a afirmat Ivaşcu.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului şi a punerii în valoare a obiectivului.

În 1993, în cadrul unui program iniţiat de Ministerul Culturii a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei a fost desemnată câştigătoare. Ulterior, concursul a fost reluat şi a dat acelaşi câştigător, respectiv soluţia propusă de Buculei. În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

Monumentul ar urma să aibă 22 de metri înălţime.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând chiar bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui “monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Printre cei care s-au opus edificării unui asemenea obiectiv s-a aflat, în 2008, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, care aprecia ca „o idee moartă în faşă” construirea monumentului Unirii. Înaltul ierarh considera „neavenită toată tevatura (…) pe seama acestui subiect”, spunând şi că s-ar cheltui o sumă enormă de bani pentru un monument care nu va întrece Catedrala Ortodoxă.

„Nefiind neapărat «o problemă de stat», monumentul Unirii există la Alba Iulia. Avem motive serioase să credem că dublarea sa cu o realizare a începutului de secol XXI presupune un risc semnificativ. Cu greu ar putea concura aceasta cu Catedrala Încoronării, ca monument de for public”, spunea arhiepiscopul într-o scrisoare deschisă adresată la vremea respectivă, ministrului Culturii şi Cultelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.