Administrație

Secţia Maternitate şi Pediatrie a spitalului din Cugir, reabilitată cu fonduri nerambursabile

Secţia Maternitate şi Pediatrie a Spitalului Orăşenesc Cugir, unde, din cauza degradării clădirii, nu a mai avut loc nicio naştere în ultimii ani, va fi reabilitată în vederea creşterii eficienţei energetice, cu aproape 14 milioane lei, printr-un proiect cu fonduri nerambursabile.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, au semnat joi contractul pentru cererea de finanţare „Creşterea eficienţei energetice în clădire publică Secţia Maternitate şi Pediatrie – Spital Orăşenesc Cugir”, a cărei valoare totală este de aproape 14 milioane lei, suma nerambursabilă obţinută fiind de circa 11,3 milioane de lei.

„Oraşul Cugir, ca orice fostă zonă monoindustrială, îşi creează acum un nou drum pe calea dezvoltării durabile. Accesăm fondurile europene, deoarece avem nevoie de aceste resurse financiare şi investim banii publici în ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori. (…) La secţia Maternitate a spitalului aceste investiţii erau necesare, deoarece, până în prezent, din cele cinci corpuri de clădire de pe strada Nicolae Bălcescu, numai unul singur nu a fost supus încă niciunei lucrări de reabilitare şi eficientizare energetică, şi anume C2. Degradarea fizică şi morală a clădirii reprezintă şi motivul pentru care niciuna din naşterile înregistrate în Cugir în ultimii ani nu a avut loc în secţia Maternitate şi Pediatrie din cadrul Spitalului Orăşenesc Cugir. Anticipăm că reabilitarea şi modernizarea acestei secţii va atrage noi cadre medicale şi noi pacienţi, atât din oraş, cât şi din localităţile învecinate”, a declarat, potrivit sursei citate, primarul Adrian Teban.

Cererea de finanţare are ca obiectiv creşterea eficienţei energetice a corpului de clădire C2, de la secţia Maternitate şi Pediatrie, ca parte a ansamblului pavilionar al Spitalului Orăşenesc Cugir, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică, modernizare reţele utilităţi şi prin dotarea clădirii cu un sistem automatizat de management energetic de tip “clădire inteligentă”.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică a sistemului de încălzire, dar şi a lucrărilor ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. În plus, prin acest proiect se vor repara sau înlocui sistemele de climatizare, de condiţionare a aerului, se vor moderniza instalaţiile de iluminat şi se vor derula lucrări de management energetic integrat pentru clădiri, menţionează sursa citată.

Durata de derulare a investiţiilor se va întinde până la finalul lunii septembrie 2020.

„Apelul de finanţare a proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice din Regiunea Centru a fost deschis în urmă cu un an şi au fost depuse de către autorităţile publice locale un număr de 87 proiecte spre finanţare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane de lei. Spre comparaţie, alocarea financiară regională este în valoare de 186,6 milioane de lei”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.