Social

Fost șef al SRI Alba, obligat să-i plătească despăgubiri lui Traian Berbeceanu

Un fost şef al SRI Alba va trebui să-i plătească despăgubiri în valoare de 20.000 de lei fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu (foto), pentru „prejudiciul moral suferit” de acesta în urma unor acuzaţii făcute într-o emisiune a unui post central de televiziune.

„Admite în parte cererea formulată de reclamantul Berbeceanu Traian (…) în contradictoriu cu pârâtul Tarnu Ioan (…). Constată că pârâtul a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 05.09.2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de reclamant prin încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale de către pârât”, se arată în minuta postată pe portalul Judecătoriei Alba Iulia.

Instanţa îl obligă pe fostul şef al SRI Alba şi la plata către reclamant, respectiv lui Berbeceanu, a sumei de 3.220 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

„Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se menţionează în minută.

Traian Berbeceanu i-a intentat proces fostului şef al SRI Alba Ioan Tarnu, cerându-i acestuia, pentru “nenumărate afirmaţii mincinoase, calomnioase, defăimătoare”, daune morale şi materiale de 150.000 de lei.

Berbeceanu şi-a exprimat, la vremea respectivă, nemulţumirea că respectivele afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii centrale şi locale, fără ca vreun jurnalist să îi solicite vreun punct de vedere.

„Îi solicit public (lui Tarnu – nota red.) să retracteze, prin intermediul aceloraşi posturi TV şi publicaţii, în termen de 5 zile, afirmaţiile mincinoase făcute la adresa mea, în caz contrar urmând să îl acţionez în judecată, să solicit daune morale şi plata acestora prin poprirea pensiei militare de care beneficiază. Banii astfel obţinuţi, promit să îi folosesc pentru plata unor burse de studii pentru 3 studenţi la jurnalism (categoric vor ajunge), studenţi care se vor angaja ca, după absolvire, să respecte deontologia profesiei de ziarist”, scria, în 6 septembrie 2017, pe contul său de FB, Traian Berbeceanu.

O săptămână mai târziu, el i-a trimis şi o notificare fostului şef al SRI Alba, în care îi transmitea acestuia că a lansat în spaţiul public „aspecte neadevărate” cu privire la persoana sa şi „afirmaţii mincinoase” de natură să îi afecteze „în mod grav reputaţia şi dreptul la imagine”. Berbeceanu a menţionat atunci că îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă şi de a cere obligarea la plata de daune morale şi materiale corespunzătoare prejudiciului cauzat, apreciat de el la cel puţin 150.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.