Sănătate

Guvernul ungar intenționează să creeze un nou tribunal administrativ, în pofida criticilor

Guvernul ungar intenţionează să creeze un nou tribunal consacrat problemelor legate de administraţia publică, a indicat luni ministrul ungar al justiţiei, Laszlo Trocsanyi, în pofida temerilor opoziţiei privind o creştere a influenţei politice asupra magistraţilor, relatează Reuters.

Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban, reales luna trecută cu o largă majoritate, a încercat iniţial să înfiinţeze o astfel de instanţă în 2016, dar Curtea Constituţională a blocat atunci iniţiativa, aminteşte Reuters.

Ministrul justiţiei a respins luni preocupările în sensul că guvernul va instala în noul tribunal judecători loiali guvernului Orban.

„Pentru mine independenţa judecătorilor este o stea polară a democraţiei”, a declarat ministrul într-o audiere în comisia pentru justiţie a parlamentului. „Cred că a venit timpul să finalizăm misiunea (de a înfiinţa noul tribunal)”, a adăugat Trocsanyi, precizând că departamentul său va elabora un proiect care va linişti temerile partidelor de opoziţie.

După alegerile legislative de luna trecută, formaţiunea conservatoare Fidesz a premierului Viktor Orban dispune de majoritatea de două treimi necesară pentru crearea noii curţi.

Ungaria a intrat în vizorul Bruxellesului în legătură cu situaţia statului de drept, similar cu colega sa din Europa Centrală, Polonia. Orban, care în aprilie a obţinut al treilea mandat consecutiv de patru ani cu o platformă antiimigraţie, a intrat în ultimii ani în coliziune cu UE pe diferite teme, inclusiv limitări ale libertăţii presei şi pensionarea anticipată a judecătorilor.

Laszlo Trocsanyi a menţionat că tribunale ale administraţiei publice există în mai multe ţări ale UE, între care Republica Cehă, Austria şi Germania, unde acestea funcţionează bine, şi a subliniat că nu există motive să nu poată face acest lucru şi în Ungaria.

„Tribunalele sunt complet independente de Ministerul Justiţiei”, a mai dat asigurări ministrul ungar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.