Social

Ana Blandiana: Centenarul ne obligă și ne dă șansa să optăm cui vrem să semănăm

Centenarul nu este o festivitate, el este prilejul care îi „obligă” şi le dă „şansa” românilor să opteze cui vor să semene, care sunt modelele pe care vor să le urmeze, a afirmat, marţi, poeta Ana Blandiana, în discursul de recepţie al Titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

„Ei (făuritorii Unirii de la 1918 – nota red.) au avut puterea de a-şi asuma şi a înfăptui transformările, oricât de dificile, care le-au permis să-şi ocupe locul în Europa. Ca într-o oglindă ironică, ne-a fost dat şi nouă peste şapte decenii (1989 – nota red.) un moment asemănător, cu un sfârşit de lume, pe al cărui loc pustiit de suferinţele comunismului ar fi trebuit constituit un stat de drept, care să ne reaşeze în propriul nostru continent. Poate exista oare vreo justificare că încă nu am reuşit cu adevărat?”, a spus Ana Blandiana.

Potrivit acesteia, compararea cu cei de acum 100 de ani presupune nu numai îndrăzneala de a înfrunta rezultatul, care este, a susţinut Ana Blandiana, „evident defavorabil” generaţiilor actuale, ci şi curajul de a încerca înţelegerea cauzelor şi de asumare a realităţii degradării.

„Să începem simplu, punând alături numele premierilor de la începutul anilor 1918 şi 2018. Atunci, era Ion I.C. Brătianu. Dacă (…) politica este prezentul istoriei, atunci această simplă alăturare de nume vorbeşte nu numai despre degradarea clasei politice din România în aceşti 100 de ani, ci chiar despre degradarea istoriei noastre”, a declarat poeta.

Ana Blandiana şi-a exprimat speranţa ca românii să fie în stare să folosească acest Centenar pentru a-şi descoperi cu adevărat înaintaşii.

„Primul lucru pe care putem să îl înţelegem, şi dacă suntem în stare, să-l învăţăm de la ei, este curajul de a ne asuma fiecare, pe cont propriu, soarta poporului căruia îi aparţinem”, a spus poeta.

Ea a menţionat că, deşi noţiunea de civism nu se inventase încă, în mod evident oamenii politici de la 1918 sunt cele mai înalte exemple de civism care le pot deveni modele românilor, iar Centenarul poate deveni nu numai prilejul, ci şi şcoala care să-i convingă că istoria poate fi suma acţiunilor individuale.

Ana Blandiana a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pentru „îndelungata şi constanta activitate de păstrare şi promovare a valorilor identitare româneşti şi a memoriei istorice a poporului român, precum şi pentru întreaga activitate literară şi artistică pusă în slujba culturii naţionale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.