Social

Album dedicat istoriei oraşului milenar Alba Iulia, lansat la Târgul de Carte „Alba Transilvana”

Un album dedicat istoriei municipiului Alba Iulia, localitate cu o tradiţie de viaţă urbană de două milenii, care reuneşte 100 de poveşti însoţite de peste 560 de fotografii, inclusiv din arhiva Agerpres, a fost lansat joi în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Târgului de Carte „Alba Transilvana”.

Volumul prezintă o istorie în imagini a oraşului Alba Iulia prin străzile şi monumentele sale.

„Cartea noastră este mai degrabă o naraţiune, şi nu o analiză istorică, dar este o naraţiune care trimite la o istorie vie, sperăm noi. (…) Reuneşte 100 de poveşti scrise într-un stil cât mai accesibil, pe înţelesul tuturor, despre construirea în timp a oraşului, de la Apulum până la Alba Iulia, 100 de poveşti însoţite de peste 560 de imagini”, a afirmat, la evenimentul de lansare, coordonatorul albumului, Laura Stanciu.

Albumul „Alba Iulia. Memoria Urbis”, care a fost realizat de un colectiv de muzeografi, experţi în reconstituire istorică, experţi în fotografie şi reconstituiri grafice, cuprinde, pe lângă fotografii din colecţia Muzeului Naţional al Unirii (MNU), şi ilustrate provenite din arhiva Agerpres, Bibliotecii Central Universitare Cluj-Napoca, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Arhivelor Naţionale sau din colecţii private.

„În 2014, când am pornit la drum cu proiectul «Memoria Urbis», noi ne-am propus nimic mai mult decât să oferim un site bilingv, în română şi în engleză, care, prin intermediul unor texte istorice, să atragă la Alba Iulia oameni de o anumită condiţie şi care să se bucure de acest oraş. Acest site era susţinut prin restaurarea plăcuţelor de sticlă de la MNU şi doream noi să îmbogăţim colecţiile acestui muzeu şi prin achiziţia unor ilustrate, pentru ca la finalul celor cinci ani să putem face la MNU, în baza tuturor acestor materiale, o sală dedicată istoriei acestui oraş”, a explicat Laura Stanciu.

Ea a menţionat că o cercetare sociologică a relevat faptul că peste 70% dintre respondenţi au spus că şi-ar dori şi un suport print. Astfel, a fost realizat albumul lansat în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Târgului de Carte de la Alba Iulia.

„Este o carte rodul a patru ani de muncă, după o cercetare foarte serioasă”, a menţionat directorul general al MNU Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

El a subliniat că albumul este rezultatul colaborării mai multor instituţii.

„Fiecare capitol are câteva subcapitole, care, de fapt, sunt nişte mici istorioare. Autorii au gândit fiecare structură a capitolului în mici povestioare despre monumente, despre străzi, despre pieţe, despre transport, despre vizite celebre care au fost aici, marcate cu fotografii. Fiecare fotografie este explicată şi i se spune sursa, un lucru ignorat în general”, a declarat scriitorul şi jurnalistul Ilie Rad (foto), care a apreciat că „este o cinste pentru un oraş cu o asemenea istorie să aibă un astfel de volum”.

Albumul a fost oferit şi comunităţilor româneşti din Basarabia, Austria şi Voivodina, reprezentate la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, a menţionat responsabilul manifestării, Felicia Colda.

Proiectul „Memoria Urbis” este finanţat de către autorităţile locale din Alba Iulia, perioada de implementare fiind de cinci ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.