Social

Volumul „Istoria, adevărul și miturile”, de Ioan Aurel Pop, lansat la Târgul de Carte Alba Transilvana

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a lansat, sâmbătă, la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, volumul, reeditat, „Istoria, adevărul şi miturile”, imaginat ca o recenzie „foarte politicoasă şi decentă” a lucrării lui Lucian Boia, „Istorie şi mit în conştiinţa românească”.

„Cartea aceasta a fost imaginată ca o recenzie, o recenzie la prima ediţie, dar mai ales la ediţia a doua a lucrării lui Lucian Boia, ‘Istorie şi mit în conştiinţa românească’. Citind-o, am rămas surprins de felul foarte plăcut şi ademenitor de a vorbi despre trecut. Profesorul Boia are de la Dumnezeu un talent de a povesti despre trecut sub formă eseistică, care te cucereşte. Şi dacă nu ai pregătire de istoric, poţi să-l crezi sută la sută. (…). Şi văzând cum a scris, m-am gândit să fac o recenzie, foarte politicoasă şi decentă, că eu aşa am învăţat de la profesorii mei – să mă adresez frumos, nepolemizând cu omul, ci cu ideile lui. Şi am văzut că iese o carte. Şi am publicat-o. A rămas aproape necunoscută, pentru că una e să publici la Humanitas, care are librării peste tot şi un fel de a-şi promova autorii şi cărţile şi alta e să publici la Editura Enciclopedică, unde e numai bunăvoinţă, erudiţie, dar…” , a declarat istoricul Ioan Aurel Pop.

Istoricul a menţionat că a scris ediţia a doua a cărţii după ce a constatat că profesorul Lucian Boia persistă şi scrie în continuare “fel şi fel de cărţi în care zice” că românii ardeleni nu au dorit unirea.

„Cum să scrii că românii nu au dorit… E adevărat că nu au dorit unirea 10% dintre românii ardeleni. E adevărat. Erau funcţionarii împărăteşti. Erau unii chiar ofiţeri în armată, alţii aveau funcţii administrative, alţii aveau familii mixte şi copii care vorbeau numai ungureşte. Cum să dorească ăştia Unirea ? Dar dacă nu le spui cititorilor că 10%, să zicem, nu doreau unirea, oamenii cred că toţi românii din Ardeal nu doreau unirea. Ceea ce este absurd. (…). Sigur că au fost în România de atunci partizani ai alianţei noastre cu Germania. Unul era Petre Carp, altul era Titu Maiorescu”, a menţionat Pop.

El a opinat că aceştia reprezentau o minoritate.

„Şi atunci am scris ediţia a doua. Ce este această carte? Este o istorie a românilor luată de la daci şi de la romani şi ajunsă până la zi, în altă cheie decât o vede domnul profesor Boia, care zice că istoria noastră e plină de mituri naţionaliste. (…). Şi eu, în cartea asta, le iau pe rând, pe pagini, şi spun: că teoria daco-romană e clară, precisă, că asta e fundamentată de la cronicari până la Constantin Daicoviciu, că toţi marii istorici români au ştiu ce am fost, că mituri există peste tot, că eroi naţionali au toate popoarele (…). Vreau să aduc lucrurile la echilibru. În loc să le mut dintr-o parte cu 180 de grade, vreau să le aduc la o la dreaptă cumpănire”, a spus istoricul clujean.

Pop a spus că el este cel mai „deschis” om la dialog.

„De aceea, această carte este o altă istorie a românilor, care încearcă să arate şi pe cele bune şi pe cele rele. Eu ştiu şi ce lipseşte şi ce avem prea mult, ce ar trebui să mai avem, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne turnăm mereu cenuşă în cap şi să arătăm lumii că nu am fost nimic, nu suntem nimic şi nu vom fi în stare de nimic”, a afirmat Ioan Aurel Pop.

Academicianul a mai spus că contradicţia este foarte importantă şi că el pledează pentru libertatea de opinie. El a conchis că sentimentul patriotic şi iubirea propriei naţiuni nu sunt păcate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.