Social

Reprezentanţi ai cultelor din România, reuniți la Alba Iulia

Reprezentanţi ai tuturor cultelor recunoscute de statul român au fost prezenţi, luni, la un ceremonial desfăşurat în Piaţa Tricolorului din Alba Iulia, în cadrul unei manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, intitulate „Uniţi de credinţă în istorie”.

Printre cei prezenţi la eveniment, urmat de o dezbatere găzduită de Universitatea „1 Decembrie 1918”, s-au aflat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, şi rabinul şef, Rafael Schaffer, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Murat Iusuf, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, Francisc Doboş, protopopul greco-catolic de Alba Iulia, Radu Roşu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Oliviu Botoi. La ceremonial a fost prezent, de asemenea, pastorul Dorin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor de pretutindeni, dar şi reprezentanţi ai cultelor penticostale, adventiste, baptiste etc.

Cei prezenţi în Piaţa Tricolorului au asistat la un ceremonial militar (foto), la care au participat efective din cadrul Batalionul 136 Geniu „Apulum”, Garda de Onoare şi o subunitate ecvestră din cadrul Jandarmeriei României, fanfara reprezentativă a Jandarmeriei Române şi corul de elevi al Şcolii de Subofiţeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni. Invitat de onoare a fost naistul Nicolae Voiculeţ.

Onorul i-a fost dat preşedintelui Comisiei pentru apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, deputatul social-democrat Dorel Căprar.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liberalul Florin Roman susţine că, potrivit legii, onorul gărzii de onoare trebuia dat prefectului, ca reprezentant al guvernului în teritoriu.

„Fără precedent în istoria acestei arme respectate. Regimentul de gardă şi cavaleria Jandarmeriei Române, ceea ce are mai bun această armă respectată, a fost adusă la Alba Iulia pentru a da onorul în faţa liderilor PSD. Mai exact în faţa preşedintelui Comisiei de Apărare, senatorul PSD de Arad, dl. Căprar…Toată această implicare a regimentului de gardă a Jandarmeriei a fost decisă, la solicitarea prefectului PSD de Alba, de ministrul de interne, Carmen Dan. Niciodată, în ultimii 28 de ani, nimeni nu a îndrăznit să amestece unitatea de onoare a Jandarmeriei în acţiuni politice, unde PSD a confiscat public o sărbătoare de altfel frumoasă”, a scris Roman, cerând în acelaşi timp demisia şefului Jandarmeriei Române şi pe cea a ministrului Carmen Dan.

Manifestarea de la Alba Iulia a fost organizată de către Centrul pentru Politici Locale Alba Iulia.

One Comment

  1. Rosioru Montaniard

    Uite asa s-a vazut, in sfarsit, parada unei garzi cu soldati romani! Pentru ca in restul timpului se maimutaresc niste garzi costumate in soldati ai Imperiului Habsburgic. Ceva deosebit… Atractie turistica…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.