Administrație

Primarul din Sebeş cere susţinere în dotarea judeţului cu un laborator mobil

Primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, a lansat miercuri, în urma referendumului local nevalabil din cauza prezenţei reduse, un apel tuturor forţelor politice din Alba ca se alăture iniţiativei autorităţilor locale privind dotarea judeţului, respectiv Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cu un laborator mobil.

„Azi chemăm alături de noi pe toţi colegii care activează ?în viaţa politică, consilierii noştri locali, senatori, deputaţi, indiferent de partid, ONG-uri, să dăm dovadă? de unitate şi de respect pentru cei 7.011 locuitori ai Sebeşului care au votat Da”, se menţionează în apelul primarului Dorin Nistor.

Edilul-şef a adresat şi o scrisoare deschisă prim-ministrului Viorica Dăncilă.

„Întreprind aceste demersuri în speranţa că? Guvernul României va fi sensibilizat de dorinţa celor 7.011 locuitori ai Sebeşului de a fi măsurată? calitatea aerului din Sebeş şi pentru a obţine un autolaborator mobil, ştiindu-se că prin dezvoltarea economică? de la Sebeş se aduce o contribuţie importantă la bugetul consolidat al statului”, se arată în documentul citat.

Referendumul local desfăşurat duminică în municipiul Sebeş, unde locuitorii au fost chemaţi la vot să se pronunţe cu privire la achiziţionarea de către autorităţile locale a unui laborator mobil în valoare de peste un milion de lei în vederea măsurării şi monitorizării calităţii aerului din oraş, nu a fost declarat valabil din cauza faptului că prezenţa la urne nu a atins nivelul minim obligatoriu de 30%.

Potrivit rezultatelor finale date publicităţii de autorităţile locale, prezenţa la referendum a fost de 28,71%, adică au votat 7.393 de persoane din cele 26.245 înscrise în listele electorale permanente. Pentru ca un referendum să fie declarat valabil, la el trebuie să participe minimum 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Au răspuns favorabil achiziţionării unui laborator mobil 7.011 persoane dintre cele care au votat. Pentru ca rezultatul unui referendum să fie valid, opţiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Un ONG local şi organizaţia municipală Sebeş a PSD au solicitat validarea rezultatelor referendumului, invocând un alt număr de alegători.

Potrivit contestaţiilor depuse, se solicită refacerea procesului-verbal privind rezultatele referendumului local „cu datele corecte, reale de la ultimul recensământ din 2011, cu listele de votanţi actualizate la zi conform Legii referendumului”.

De asemenea, se solicită validarea rezultatelor referendumului, întrucât, susţin contestatarii, numărul minim al participanţilor trebuia să fie 6.340, iar numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul Da trebuia să fie de minimum 5.283.

La referendum au votat duminică 7.393 de persoane, din care 7.011 au votat cu ‘DA’.

Primarul Dorin Nistor a anunţat marţi că solicită Instituţiei Prefectului, Autorităţii Electorale Permanente şi Institutului Naţional de Statistică verificarea nivelului de actualizare a listelor electorale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.