Social

Cum se desfășoară Ziua Copilului la Alba Iulia

Peste o mie de copii din aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia vor dansa de 1 Iunie „Hora Străjerilor Unirii”, în cadrul evenimentului „Ziua Copilului în culori” – „1 iunie – Alba Iulia – Capitala Copiilor, Capitala Străjerilor Unirii”.

„An de an organizăm la Alba Iulia de 1 iunie un eveniment prin care să-i sărbătorim pe copiii pe care îi avem în grijă şi îi ocrotim în aşezămintele noastre sociale şi educaţionale. (…). Pentru că ne aflăm în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, am dorit ca într-o atmosferă metaforică, de basm, să-i provocăm pe copii să devină ‘Străjeri ai Unirii’, să-şi reamintească şi să dobândească cele şapte virtuţi creştine: dreptatea, curajul, stăpânirea de sine, înţelepciunea, credinţa, nădejdea şi dragostea”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, preotul Nicolae Călin Ignat.

Timp de mai bine de o lună, copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale şi centrele educaţionale din judeţele Alba şi Mureş, care formează Eparhia de Alba Iulia, s-au pregătit să devină „Străjeri ai Unirii”. Astfel, sub coordonarea pedagogilor sau a profesorilor, ei au participat la mai multe activităţi şi ateliere de lucru.

Organizat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, evenimentul va debuta cu un Te Deum, oficiat de către Arhiepiscopul Irineu. După slujbă, va urma în Cetatea Alba Carolina „Hora Străjerilor Unirii”. Voluntarii vor „desena” harta României, iar copiii vor forma şase cercuri „în jurul României”, vor cânta „Imnul Străjerilor” şi vor dansa „Hora Străjerilor”, vor depune steaguri tricolore pe „graniţa României” şi vor rosti un jurământ simbolic prin care promit să păstreze „armele” şi „virtuţile” creştine de „Străjeri ai Unirii”.

Anul trecut, de 1 Iunie, aproape 1.500 de copii din aşezămintele sociale şi centrele educaţionale coordonate de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, din Alba şi Mureş, au realizat în Cetatea Alba Carolina, sub genericul „Dansul Bucuriei”, cel mai mare flashmob făcut de copii în România, precum şi o mare inimă tricoloră.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia este o organizaţie nonguvernamentală a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia ce coordonează cea mai mare reţea socială din Patriarhia Română.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.