Economie

Leul e pe tobogan, dobânzile decolează

Temerile crescânde ale investitorilor referitoare la declanșarea procedurii de destituire a președintelui Iohannis, creșterea constantă a inflației dar și amplificarea ieșirilor de capital de pe piețele emergente, care au ca destinație plasamentele în dolari, au condus la deprecierea leului față de principale valute.

Cursul euro a crescut de la 4,6662 la 4,663 lei, nou maxim al ultimelor cinci luni, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,665 și 4,669 lei iar cotațiile de la ora 14:00 se plasau în jurul valorii de 4,668 lei, scrie monitorulcj.ro.

Media dolarului american a urcat de la 4,0240 la 4,0420 lei, cel mai ridicat nivel începând cu data de 5 iulie 2017, în timp ce cotațiile din piața locală fluctuau între 4,01 și 4,047 lei.

Menținerea inflației pe o pantă ascendentă, care va obliga BNR să opereze noi majorări ale dobânzii sale de politică monetară, a condus la o nouă creștere a indicilor ROBOR. Cel la trei luni a urcat ieri la 2,93%, maxim care nu mai fost atins de la începutul lui octombrie 2014.

Indicele ROBOR la șase luni a crescut la 3,04%, cel la nouă luni la 3,09% iar cel la 12 luni a urcat la 3,14%.

Evoluția euro va fi influențată în perioada următoare de războaiele comerciale declanșate de SUA dar și de o posibilă destrămare a coaliției care formează guvernul Germaniei, datorită tensiunilor între parteneri în ceea ce privește problemă refugiaților din Orientul Mijlociu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.