Economie

Leul e pe tobogan, dobânzile decolează

Temerile crescânde ale investitorilor referitoare la declanșarea procedurii de destituire a președintelui Iohannis, creșterea constantă a inflației dar și amplificarea ieșirilor de capital de pe piețele emergente, care au ca destinație plasamentele în dolari, au condus la deprecierea leului față de principale valute.

Cursul euro a crescut de la 4,6662 la 4,663 lei, nou maxim al ultimelor cinci luni, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,665 și 4,669 lei iar cotațiile de la ora 14:00 se plasau în jurul valorii de 4,668 lei, scrie monitorulcj.ro.

Media dolarului american a urcat de la 4,0240 la 4,0420 lei, cel mai ridicat nivel începând cu data de 5 iulie 2017, în timp ce cotațiile din piața locală fluctuau între 4,01 și 4,047 lei.

Menținerea inflației pe o pantă ascendentă, care va obliga BNR să opereze noi majorări ale dobânzii sale de politică monetară, a condus la o nouă creștere a indicilor ROBOR. Cel la trei luni a urcat ieri la 2,93%, maxim care nu mai fost atins de la începutul lui octombrie 2014.

Indicele ROBOR la șase luni a crescut la 3,04%, cel la nouă luni la 3,09% iar cel la 12 luni a urcat la 3,14%.

Evoluția euro va fi influențată în perioada următoare de războaiele comerciale declanșate de SUA dar și de o posibilă destrămare a coaliției care formează guvernul Germaniei, datorită tensiunilor între parteneri în ceea ce privește problemă refugiaților din Orientul Mijlociu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.