Sănătate

Senatul SUA interzice vânzarea de avioane de luptă F-35 în Turcia. Ankara reacționează dur

Senatul SUA a votat marți un proiect de lege care blochează vânzarea către Turcia a 100 de avioane de luptă F-35, în valoare de 10 miliarde de dolari. Miniștrii „grei” din guvernul turc au reacționat extrem de dur, potrivit Rador.

Establishmentul de securitate din SUA, sprijinit de o majoritate din Senat, e îngrijorat din cauză că Turcia vrea să instaleze un sistem de apărare rus, S400, care ar avea capacitatea de a colecta date despre avioanele de vânătoare F-35.

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat pentru Milliyet: „În conformitate cu care legi ne impuneţi sancţiuni? Pe 21 va avea loc ceremonia. Nu se poate „eu am vrut şi am anulat” sau „Vreau să scot Turcia”. La rândul său, premierul Yıldırım a declarat: „Aceste iniţiative sunt contrare spiritului parteneriatului strategic. Este o evoluţie nefericită, avem alternative. Aceste embargouri nu ne vor face mai slabi”.

Analiști citați de Financial Times spun că decizia SUA va fi utilizată de președintele turc Recep Tayip Erdogan înaintea alegerilor prezidențiale din acest weekend. Erdogan ar putea folosi refuzul SUA pentru a-și dinamiza electoratul naționalist, căruia îi va servi discursul său tradițional, potrivit căruia forțe externe vor răul Turciei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.