Social

Compozitorul Vladimir Cosma a participat la „Sărbătoarea Muzicii”, în Piaţa Cetăţii

Compozitorul şi dirijorul Vladimir Cosma, Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca vor susţine sâmbătă seara în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia un concert desfăşurat în cadrul evenimentului intitulat „Sărbătoarea Muzicii”, organizat de Primărie.

Prezenţa artistului la Alba Iulia în Anul Centenar este „un eveniment demn de cărţile de istorie întrucât marchează recunoaşterea unui geniu românesc ce a trăit şi creat o foarte lungă perioadă în exil, dar şi un spectacol fără precedent”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de Primăria Alba Iulia.

Autorităţile locale au subliniat că „nu în fiecare an avem şansa să îl vedem la lucru” pe cel mai prolific dirijor şi compozitor român în viaţă. „Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii şi discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puţin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică”, au transmis organizatorii.

Născut în 1940, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, Vladimir Cosma a ajuns la Paris în 1967, unde s-a remarcat ca violonist, compozitor şi dirijor. Este creatorul coloanelor sonore pentru filme celebre precum „Distratul”, „Marele blond cu un pantof negru”, „Aventurile rabinului Jacob”. Vladimir Cosma a primit două premii Cézar pentru „Cea mai bună muzică de film”, respectiv pentru „Diva”, în 1982, şi „Le Bal”, în 1984, şi două premii 7 d’Or pentru „Cea mai bună muzică TV” în 1986 şi 1991, precum şi diferite premii şi distincţii în Franţa şi în lume.

Artistul este Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, Mare Ofiţer al Meritului Cultural Român şi Comandor al Ordinului „Des Arts et des Lettres”.

În debutul „Sărbătorii Muzicii”, vineri, vor urca pe scenă câştigătorii unui concurs TV de talente, urmând ca duminică seara să fie prezentat musicalul „Mamma Mia”.

Intrarea este liberă la toate cele trei spectacole.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.