Social

Fotografii rare cu Familia Regală, prezentate într-o expoziție itinerantă

Sursa foto: Colecția Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

O expoziţie care include fotografii rare, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, înfăţişând Familia Regală în perioada tratativelor de pace şi a reîntoarcerii la Bucureşti în decembrie 1918, precum şi de la Încoronarea din 1922, a fost vernisată joi la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Vernisată pentru prima dată în ianuarie la Bucureşti, expoziţia „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la încoronarea suveranilor României Mari” a mai fost prezentată şi în alte oraşe din ţară, dar şi din afara României, iar Alba Iulia era „o destinaţie obligatorie în acest periplu”, a afimat directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman.

„Este o expoziţie pe care am prezentat-o pentru prima oară în ianuarie la Muzeul Naţional Cotroceni şi pe care am gândit-o ca un proiect itinerant, pe care încercăm să-l ducem în cât mai multe locuri din ţară şi chiar peste hotare. Expoziţia a fost prezentată şi la Chişinău şi în alte câteva capitale, la Budapesta, în ţările baltice. Credem că în acest an atât de special este o expoziţie importantă şi prin fotografiile, unele dintre ele cunoscute, altele inedite sau mai puţin cunoscute de publicul larg, pe care le prezintă, dar şi prin sau poate mai ales prin atmosfera vremurilor pe care o evocă”, a menţionat Liviu Jicman.

El a opinat că „importanţa acestei expoziţii este şi pentru a rememora momente sau decizii foarte importante, dar şi pentru a fi un simbol de inspiraţie, pentru vremurile de astăzi, la moment de bilanţ”.

Jicman a menţionat că sunt câteva etape pe care expoziţia le surprinde. „Pe de o parte, finalul războiului, reîntoarcerea în Bucureşti. În acelaşi timp, etapele următoare privind negocierile şi semnarea Tratatului de Pace de la Paris şi etapa finală, a Încoronării de la Alba Iulia”, a spus acesta.

Expoziţia „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la încoronarea suveranilor României Mari” relatează în imagini rolul Familiei Regale atât în actele decizionale, cât şi în acţiuni privind, pe de o parte, participarea armată a României în Primul Război Mondial, iar pe de altă parte, realizarea idealului naţional al Unirii, cu recunoaşterea din partea marilor puteri europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.