Social

Consorţiul Universitaria: Conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie depolitizată

Reprezentanţii universităţilor Consorţiului Universitaria, reuniţi la Cluj-Napoca în perioada 22 – 24 iunie, au solicitat depolitizarea completă aconducerii Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), astfel încât membrii acesteia să nu fie implicaţi în niciun fel de activitate de natură politică.

Potrivit unui comunicat al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) transmis, duminică, în rezoluţia adoptată la finalul reuniunii Consorţiului Universitaria se arată că CNR este obligat să îşi arate autonomia faţă de Ministerul Educaţiei Naţionale, nu vasalitatea şi obedienţa faţă de acesta.

„Reprezentanţii universităţilor Consorţiului Universitaria au subliniat, necesitatea adoptării unor măsuri legate de calitatea învăţământului superior, finanţarea acestuia, restricţiile şi obligaţiile financiare ale universităţilor, necesitatea reevaluării şcolilor doctorale şi a criteriilor de clasificare a universităţilor. Consorţiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) este şi aceea de a reprezenta universităţile în relaţia cu factorul politic şi, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-şi îndeplini corect şi eficient această funcţie, conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată (…) prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică. CNR este obligat să îşi arate autonomia faţă de Ministerul Educaţiei Naţionale, nu vasalitatea şi obedienţa faţă de acesta”, se arată în documentul citat.

De asemenea, Consorţiul Universitaria solicită ca rolul şi impactul universităţilor membre în Consiliul Naţional al Rectorilor să fie proporţionale cu locul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, confirmat de performanţa şi prestigiul instituţiei de învăţământ, precum şi de dimensiunea comunităţii academice.

În cazul în care aceste seturi de bune practici nu vor fi implementate în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, Consorţiul Universitaria va lua în calcul formarea unei noi structuri colegiale care să corespundă acestor standarde.

Pe de altă parte, universităţile din Consorţiul Universitaria solicită Ministerului de Finanţe ca veniturile proprii ale universităţilor să rămână la dispoziţia acestora fără a fi necesară deblocarea soldurilor de către ministerul de resort.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.