Educație

Bacalaureat: Elevii clasei a XII-a susțin prima probă, la Limba și Literatura Română. Subiecte și barem

Elevii care au absolvit clasa a XII-a susţin luni, 25 iunie, prima probă la BAC, cea de Limba şi Literatura Română. Mediafax.ro publică in exclusivitate subiectele şi baremul la BAC 2018 pentru examenul la limba română. Elevii vor afla primele REZULTATE ale examenului de BACALAUREAT în 4 iulie 2018, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 9 iulie.


Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 a avut loc în 12 februarie, cu Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Absolvenţii clasei a XII-a (real / uman) susţin luni, 25 iunie 2018, prima probă scrisă la BAC, cea de Limba şi Literatura Română.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la proba scrisă la Limba şi Literatura Română 2018 se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
Timpul pentru redactarea lucrării scrise la Limba şi Literatura Română real / uman este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor la examenul de limba română, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru, anunţă Ministerul Educaţiei.
Toate sălile de examen în care se va organiza examenul de limba şi literatura română 2018 trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la limba şi literatura română, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
În acelaşi timp, pe întreaga durată a examenului de limba şi literatura română 2018 candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la limba română, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
De asemenea, candidaţii surprinşi în această situaţie în timpul examenului de limba şi literatura română, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
 susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
 susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
 obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.
Ca şi la Evaluarea Naţională 2018, lucrările proba la limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat 2018 vor fi evaluate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.
Astfel, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială pentru proba de limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.”
Astfel, nota comisiei de contestaţii a examenului de Bacalaureat este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.