Administrație

Dosarul Roşia Montană. Ivașcu: Suntem protejați, oricum, de legile noastre

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a declarat joi, referitor la amânarea înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, că situl este „oricum protejat prin lege şi nu se poate exploata” în zonă. Ivașcu spune însă exista riscul ca statul român să piardă 4,4 miliarde de dolari în litigiul de la Curtea de Arbitraj de la Washington.

„Într-adevăr, situaţia de la Roşia Montană, după cum ştiţi, statul român risca să piardă 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum, pe 2 iulie, în consens, cei 21 de membri reprezentanţi ai guvernelor din UNESCO au decis că interesul României este întemeiat şi raţional şi au decis amânarea acestui lucru până când se va lămuri litigiul pe care îl are România de rezolvat la Washington”, a declarat Ivaşcu la Antena 3.

Ministrul Culturii a menţionat că oricând se poate solicita intrarea pe lista UNESCO, iar până la finalizarea litigiului de la Curtea de Arbitraj nu se va exploata la Roşia Montană.

„Guvernul României, după ce am avut şi întâlnirea la CSAT, a hotărât că cel mai important pentru noi este amânarea, care înseamnă că trei ani de zile, până când procesul se va finaliza, nu se întâmplă absolut nimic. Noi printr-o simplă solicitare putem oricând reintra pe lista aceasta UNESCO. Dar ce trebuie specificat în mod special este că Legea 5 din 2000, precum şi Legea 422 din 2001 au declarat acest lucru ca fiind monument istoric de importanţă naţională şi universală. Deci noi suntem protejaţi oricum de legile noastre şi nu poate exploata nimeni şi ştiţi foarte bine că pentru a obţine orice aviz de exploatare sau orice alt lucru îţi trebuie aviz de la Mediu, de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi categoric de la Ministerul Culturii, ceea ce cu siguranţă, nu s-ar fi obţinut. Deci iată, în acest timp, oricum nu se putea exploata, în acest timp oricum nu se putea întâmpla nimic, decât riscul major ca România să piardă 4,4 miliarde de dolari”, a arătat George Ivaşcu.

Ministrul a subliniat că a fost consens la Comitetul Patrimonial UNESCO în privinţa propunerii României de amânare a înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO. Întrebat dacă fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut respingerea propunerii României, Ivaşcu a răspuns afirmativ, precizând că a fost „un moment destul de delicat pentru România”.

El a reafirmat că Guvernul a solicitat amânarea, nu retragerea dosarului de la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj, fapt care nu este o premieră deoarece şi alte ţări au solicitat şi obţinut acelaşi lucru.

Ministrul a mai subliniat că, în această perioadă, ar fi importantă dezvoltarea infrastructurii turistice din zonă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.