Social

Fonduri de cinci milioane de euro, în sprijinul a cinci comunități marginalizate din Alba Iulia

Cinci milioane de euro, majoritatea bani nerambursabili, vor fi investiţi, printr-un proiect derulat de Primăria Alba Iulia, în reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din cinci comunităţi marginalizate din municipiu, în care există populaţie aparţinând minorităţii rome.<>!–more–

„Proiectul ‘Alba Iulia 360’ este o abordare integrată pentru cinci comunităţi considerate marginalizate din perspectiva condiţiilor de locuit, condiţiilor de ocupare, a serviciilor educaţionale. Într-o perioadă de trei ani, vom avea pentru 560 de persoane intervenţii legate de ocupare, de calificare, măsuri de terapie educaţională (pentru copiii până la 7 ani) sau program ‘Şcoală după şcoală’ şi servicii socio-medicale”, a spus, într-o conferinţă de presă, managerul proiectului, Crina Dumitrescu.

Ea a menţionat că această abordare integrată are şi o componentă infrastructurală. Astfel pentru acele persoane care au condiţii precare de locuit, spre exemplu sub 15 metri pătraţi, sau condiţii insalubre, se va interveni cu măsuri de amenajare şi de reabilitare a condiţiilor de locuit. Concret, se are în vedere reabilitarea integrală a unui bloc situat la intrarea în Alba Iulia dinspre Cluj în care domiciliază cel puţin opt familii care dispun, fiecare, de mai puţin de 15 metri pătraţi.

Alte locuinţe din comunităţile în cauză vor fi dotate cu panouri solare.

„Ne propunem să rezolvăm, sau măcar să uşurăm, şi să răspundem unor necesităţi pe care noi le-am identificat de-a lungul timpului. (…) Noi ne străduim şi urmărim să soluţionăm anumite zone, din punctul de vedere al unor indicatori europeni marginalizate, şi să le alăturăm într-un mod fericit oraşului”, a mai spus managerul proiectului „Alba Iulia 360”.

La rândul său, viceprimarul Gabriel Pleşa şi-a exprimat încrederea că, după implementarea acestui proiect, cele cinci comunităţi vulnerabile vor avea mult de câştigat.

„Cred că vom reuşi, parţial evident, că nu vom putea eradica total fenomenul, să rezolvăm nişte lucruri pentru aceşti oameni. Sunt convins că rezultatele vor fi spectaculoase”, a declarat Pleşa.

Coordonatorul pe partea de promovare a proiectului, Nicu Neag, a precizat că acesta se va implementa pe o perioadă de 36 de luni în comunităţile Zgura, Partoş, Barbu Lăutaru, Trandafirilor şi Ciocârliei, grupul ţintă fiind format din 560 de persoane.

„Este un pachet de servicii integrate, ceea ce înseamnă că măsurile vizează aspecte esenţiale care ţin de latura educaţională, socială, profesională, medicală, juridică şi chiar îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. La fiecare persoană din grupul ţintă vor ajunge cel puţin două măsuri de sprijin. Vom acorda şi servicii individualizate, adaptate nevoilor reale”, a declarat Neag.

Astfel, se va acorda îngrijire medicală la domiciliu pentru vârstnici şi/sau persoane cu dizabilităţi, consultanţă juridică şi sprijin în ceea ce priveşte actele de identitate şi/sau proprietate, servicii de mediere pentru găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru copiii cu vârsta până în 7 ani sau pregătire de specialitate pentru cei între 6 şi 17 ani.

Nicu Neag a adăugat că până la finalul perioadei de implementare vor fi înfiinţate şi cel puţin 15 firme. „Vom oferi acţiuni de consiliere – consultanţă antreprenorială, consultanţă în dezvoltarea planului de afaceri”, a precizat acesta.

Unele dintre servicii sunt deja în derulare, aşa cum este, de exemplu, cursul de măcelar. „În total, vor fi 16 cursuri de calificare – de îngrijitor la domiciliu, lucrător în comerţ, agent curăţenie, agent de pază, tâmplar universal, croitorie, vopsitor industrial etc”, a menţionat Neag.

Valoarea totală a proiectului este de peste 25,1 milioane de lei, din care peste 24,3 milioane de lei bani nerambursabili. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.