Social

Atenție la ciupercile culese la întâmplare! Care sunt simptomele care anunță intoxicația

Ciupercile adunate la întâmplare pot produce intoxicații grave. Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult, informează Direcția de Sănătate Publică a județului Alba în contextul în care în ultimele zile au fost înregistrate mai multe astfel de cazuri în țară.

Simptomele constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, furnicături ale extremităților, iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.

Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Având în vedere faptul că după perioadele de caniculă revin ploile, este foarte probabil să existe o abundență de ciuperci în păduri, iar consumatorii trebuie să fie atenţi, pentru că există multe mutaţii ale ciupercilor, care chiar dacă erau cunoscute ca bune pot să fi suferit în timp mutaţii genetice şi să devină periculoase pentru sănătate.

Inclusiv culegătorii care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci, recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranța că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânțate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutații genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine din cauza căldurii excesive sau îmbătrânirii acestora.

Primul ajutor vizează internarea de urgenţă pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-bazice) care periclitează viaţa celui otrăvit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.