Administrație

Manifestări de Ziua Națională a Ambulanței, în premieră la Alba Iulia

Ziua Naţională a Ambulanţei, sărbătorită în 28 iulie, va fi celebrată, sâmbătă, în Alba Iulia, printr-o serie de manifestări, organizate în premieră în afara Capitalei, în prezenţa managerilor serviciilor de ambulanţă judeţene din ţară şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Într-o conferinţă comună de presă susţinută, joi, de către managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Alba, Marius Şuluţiu, şi liderul Sindicatului Ambulanţa Alba, Călin Potor, s-a precizat că împlinirea a 112 de ani de activitate a serviciilor de ambulanţă din România va fi marcată prin organizarea, la Alba Iulia, a unor festivităţi la care au confirmat participarea atât ministrul Sănătăţii, cât şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Până acum, precedentele trei ediţii (Ziua Naţională a Ambulanţei – nota red.) s-au desfăşurat la Bucureşti. În acest an, fiind Anul Centenarului Marii Unii, s-a hotărât să se ţină la Alba Iulia”, a afirmat Marius Şuluţiu.

După finalizarea ceremoniei oficiale ce se va desfăşura în Piaţa Cetăţii, un convoi de 45 de ambulanţe, inclusiv una de tip şalupă, ce va fi transportată pe o platformă, fiecare purtând steagul serviciului de ambulanţă pe care îl reprezintă, vor străbate Alba Iulia într-un marş festiv.

Ulterior, echipajele vor acorda, în diverse puncte din Cetatea Alba Carolina, consultaţii medicale gratuite (EKG, glicemie, tensiune) localnicilor şi turiştilor care vor solicita acest lucru.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată în mod oficial din anul 2015. Festivităţile de la Alba Iulia sunt organizate de către Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România şi Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România.

Prima ambulanţă, o trăsură cu cai, a circulat în Bucureşti în 28 iulie 1906, cu un echipaj instruit de către Nicolae Minovici, întemeietorul Societăţii de Salvare, prima înfiinţată în Balcani, după modelul celei vieneze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.