Mozaic

Se teme Ministrul Justiției de procurorii anticorupție? Opinia fostului președinte CCR, Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că se aştepta ca ministrul Justiţiei să nu aleagă pe niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă „nu este nicio tragedie”. Instituţia are un procuror general interimar, care mai are încă cinci luni la dispoziţie şi i se poate prelungi mandatul cu încă şase.

„Mă aşteptam ca ministrul Justiţiei să nu aleagă pe niciunul dintre cei patru care s-au prezentat la concurs, pentru că am văzut declaraţia în care spunea că e posibil să aleagă pe unul dintre ei sau să nu aleagă. Sigur că era o declaraţie nevinovată, dar punând-o în context şi văzând şi soluţia, se ştia de la început că niciunul dintre ei nu va fi selectat şi propus pentru a fi procuror general acolo. Probabil că în gândirea celor care au examinat aceste dosare şi i-au ascultat pe aceşti domni şi doamne candidaţi era o teamă că provin din instituţia aceea, unii chiar cu funcţii de conducere acolo şi văzând cât de greu a fost şi câte lupte s-au dat ca să o revoce pe fosta şefă a instituţiei, s-au gândit că punând pe unul de acolo, în scurt timp se poate ajunge din nou în situaţia de a fi revocat”, a declarat Augustin Zegrean pentru Agerpres.

Fostul preşedinte al CCR a spus că nu crede că niciunul din cei patru nu îndeplinea condiţiile de a fi procuror-şef DNA, însă probabil că cei care i-au verificat aveau „alte pretenţii şi aşteptări”. Potrivit acestuia, concursul pentru ocuparea şefiei DNA „nu este un concurs de ştiinţă, cine ştie mai bine”.

„Cei patru candidaţi care au fost respinşi astăzi nu trebuie să se simtă umiliţi sau ofensaţi, pentru că nu au fost respinşi pentru că nu ştiu carte. Am garanţia că toţi îndeplineau condiţiile şi puteau fi aleşi, dar probabil că s-a dorit altceva”, a punctat Augustin Zegrean.

Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmând ca procedura de selecţie să fie reluată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.