Administrație

Tabere pentru sinistrați, achiziționate cu fonduri europene

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că primele tabere pentru sinistraţi din cele câteva zeci pe care România le va achiziţiona cu fonduri europene au ajuns în ţară.

„Achiziţionăm tabere de sinistraţi pentru în jur la 8.000 de persoane, pe fonduri europene. Au început să sosească. În fiecare judeţ vor fi localizate”, a spus şeful DSU, întrebat de jurnalişti care este stadiul acestui proiect.

La începutul anului, prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Cristian Radu, a anunţat că România va beneficia, printr-o finanţare europeană, de 36 de tabere de sinistraţi, destinate atât pentru acoperirea nevoilor interne, în cazul producerii unor dezastre, dar şi în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor.

„Taberele de sinistraţi sunt facilităţi containerizate care asigură atât cazarea persoanelor sinistrate, cât şi facilităţi de asigurare a hrănirii pe o perioadă de ordinul săptămânilor pentru minimum 200 de persoane. Acesta este un concept pe care noi l-am pus la punct relativ recent şi care face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană. România va beneficia de 36 de astfel de facilităţi la nivel naţional. Ele sunt destinate atât pentru acoperirea nevoilor pe plan naţional, în cazul producerii unor dezastre, dar şi pentru acoperirea nevoilor naţionale în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor”, explica atunci Cristian Radu.

El menţiona că, până în 2020, România trebuie să asigure capacitatea de a gestiona mişcări necontrolate ale populaţiei de ordinul miilor de persoane. „Vom asigura această capacitate prin dotarea cu tabere de sinistraţi”, preciza Radu. Potrivit acestuia, taberele vor fi distribuite pe întreg teritoriul, dar cu deosebire pe punctele de intrare majoră, respectiv zona Banatului şi a Dobrogei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.