Politică

Hava, ironii după gafa premierului Dăncilă: Pentru 1 Decembrie, o să-i rog pe colegi să atașeze coordonatele GPS pentru Alba-Iulia

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava (PNL), o ironizează într-un mesaj pe Facebook pe Viorica Dăncilă, după ce premierul a gafat din nou duminică, scrie G4media.ro. „În invitația oficială pentru 1 Decembrie, pe care va trebui să i-o trimitem, din protocol, nu din convingere, o să-i rog pe colegi să atașeze coordonate GPS pentru Alba Iulia. Să n-o pierdem pe la Blaj. E momentul pentru un concediu plăcut pe plajă, la Sinaia!

„Când nu te pricepi la nimic, ai măcar umbra de urmă de bun simț să stai ‘la cutie’. Însă ea insistă să livreze gafă peste gafă, bulă după bulă, zi după zi. Că nu le nimerește pe alea internaționale, mai că am mai putea înțelege, că nu-i diplomat de carieră și, până la urmă, până și diplomatul, pentru ea, nu-i decât o prăjitură, cel mult un tort. Dar când din haosul gândirii se nasc confuzii între Alba Iulia și Blaj, intre 1848 și 1918, doamna merită o pauză. Mare. Dănciloza pare să fie cea mai recentă afecțiune guvernamentală, iar dăncilul este noua unitate de măsură pentru minusul de cunoștințe generale. În invitația oficială pentru 1 Decembrie, pe care va trebui să i-o trimitem, din protocol, nu din convingere, o să-i rog pe colegi să atașeze coordonate GPS pentru Alba Iulia. Să n-o pierdem pe la Blaj. E momentul pentru un concediu plăcut pe plajă, la Sinaia! P.S. Alba Iulia se scrie fără cratimă!”

Redăm integral mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Imnului Național:

„Marcăm astăzi Ziua Imnului Național al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. “Deșteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertății de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinței împlinite a românilor de unitate. Astăzi, ”Deșteaptă-te, române!” este imnul nostru național și ne emoționează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioților noștri. Respect pentru acest simbol al națiunii! La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

În plus, formularea „La mulți ani, Imnului național!” este greșită din cauză că substantivul „imnului” este în cazul dativ (aici), nu în vocativ. Virgula izolează substantivul în vocativ, marcând, după caz, o strigare, o chemare adresată cuiva, pentru a-i atrage atenția asupra unei comunicări.

Mesajul premierului Dăncilă de Ziua Imnului Naţional, transmis printr-un comunicat de presă de către Guvern, a fost rectificat ulterior.

Viorica Dăncilă a fost vineri protagonista unei noi serii de gafe în Macedonia, unde se afla într-o vizită oficială și a încurcat în mod repetat etnia cu cetățenia și invers. La declarația de presă comună cu omologul său de la Skopje, Dăncilă s-a referit la etnicii aromâni din Macedonia cu apelativul „cetățeni aromâni”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.