Social

Începe Festivalul Săptămâna Haferland. Care sunt atracțiile ediției a șasea

Tineri sași în costume populare, Haferland, Criț (Brașov), august 2016

Concerte în biserici fortificate, proiecţii de film, workshopuri cu meşteşugari locali, preparate locale, activităţi pentru copii, un bal săsesc vor avea loc, începând de joi până luni, la cea de-a şasea ediţie a Festivalului „Săptămâna Haferland”.

Ediţia din 2018 a festivalului, care va avea loc sub sloganul „Săptămâna Haferland. Festival cu meşteşug, săsesc”, se va desfăşura în localităţile Archita, Roadeş, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

Turişti din România şi din afara ţării sunt aşteptaţi cu activităţi interesante pentru toate vârstele, de la ateliere de meşteşuguri şi activităţi pentru copii până la concerte de jazz şi de muzică clasică în bisericile fortificate, proiecţii de film, spectacol de teatru, plimbări cu bicicleta, expoziţii muzică şi dansuri, brunchuri cu preparate locale şi celebrul bal săsesc.

Un eveniment special al festivalului va fi reprezentat de recitalul pe care violonistul Alexandru Tomescu îl va susţine cu vioara Stradivarius Elder-Voicu pe 4 august la Biserica Fortificată din satul Criţ.

Un alt element inedit al ediţiei din acest an îl reprezintă expoziţia de oldtimers BMW, susţinută de Automobile Bavaria, care va avea loc la Criţ pe 4 august, în ziua principală a festivalului, turiştii având ocazia să admire modelele BMW Isetta, BMW 1600-2 şi BMW 2002 tii.

Festivalul va fi deschis în localităţile Archita şi Roadeş cu ateliere de meşteşuguri pentru toate vârstele, excursii cu tractorul, căruţa sau bicicleta, muzică, dansuri şi Sărbătoarea copiilor din Clubul Tabalunga.

Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea şi Sighişoara a fost denumită „Ţara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Săptămâna Haferland este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate promovării culturii săseşti din Transilvania. Festivalul îşi propune să reînvie tradiţiile săseşti şi să aducă laolaltă atât saşi întorşi în ţară pe perioada verii, cât şi turişti români, pentru care ţinutul săsesc a căpătat un farmec aparte în ultimii ani.

Primele cinci ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 15.000 participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi din Germania.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, susţinute de Fundaţia Adept şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi asociaţii ale saşilor din Transilvania şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.