Administrație, Politică

Ministrul Justiţiei îşi întrerupe concediul pentru a discuta cu procurorul-şef interimar DNA despre delegările din instituţie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va avea marţi o întrevedere cu procurorul-şef interimar DNA, Anca Jurma, pentru a discuta, printre altele, despre delegările din instituţie. Întâlnirea va avea loc la ora 10.00, la sediul Ministerului Justiţiei.


La întâlnirea de marţi, de la sediul Ministerului Justiţiei va participa şi procurorul general Augustin Lazăr.
“Avem o invitaţie la o discuţie cu carater general şi urmează să discutăm. Nu este nimic în neregulă. Totul este legal”, a declarat Augustin Lazăr, înainte să intre la discuţii.
DNA a informat, luni, că toţi procurorii delegaţi pe funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Direcţiei îndeplinesc condiţiile legale şi, la acest moment, nu există procurori detaşati la DNA de la alte parchete sau instituţii. În Direcţie sunt 43 de procurori delegaţi.
Direcţia Naţională Anticorupţie informează că toţi procurorii din cadrul Direcţiei, „delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale”, iar situaţia arată în felul următor: numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12; numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26; numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3; numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2.
„Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 şi 8 ani. La şedinţa din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuţie situaţia celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii.
„Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PICCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori. La data de 6 august 2018, deşi PICCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie”, cu toate acestea „PICCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, pentru motive de oportunitate”, mai spune DNA.
În ceea ce priveşte detaşarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituţii, instituţia informează că nu există nicio situaţie de acest fel.
Ministerul Justiţiei a anunţat oficial luni că ministrul Tudorel Toader este în concediu de odihnă începând de luni, 6 august şi până în 17 august.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.