Sport

300 de sportivi participă, la Alba Iulia și Pianu, la Campionatele Naționale de Orientare în Alergare

Aproximativ 300 de sportivi din toate colțurile țării s-au înscris la Campionatele Naționale de Orientare în Alergare și Trofeul Centenarului, organizate de Federația Română de Orientare, în parteneriat cu Clubul Sportiv (CS) Unirea, la Alba Iulia și Pianu, în perioada 30 august – 2 septembrie.

Directorul CS Unirea Alba Iulia, Corneliu Mureșan, a fost desemnat director al Campionatului Național de Orientare în Alergare.

„Este o deosebită onoare pentru clubul nostru să găzduiască Finalele Campionatelor Naționale de Orientare în Alergare exact în acest an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire înfăptuită aici, la Alba Iulia. De asemenea, faptul că am fost desemnat director al competiției, mă onorează și deopotrivă mă obligă, pe mine și pe colaboratorii mei, să încercăm să ne ridicăm la nivelul de organizare așteptat de participanți. Orientarea va fi cea de-a patra disciplină sportivă la care clubul nostru organizează etapă finală de campionat național, în anul Centenar, după Marș, Powerlifting și Haltere”, a spus Corneliu Mureșan.

Competițiile vor avea loc la Alba Iulia – în Cetatea Alba Carolina și pe Dealul Mamut –, dar și în comuna Pianu – în zona în care se află pădurea și terenul de golf. Concurenții au de parcurs între 3 și 13 kilometri, în funcție de categorie (vârstă, masculin/feminin) și competiția la care participă. La campionat participă sportivi de toate vârstele, de la 12 până la +80 de ani. Pe lângă cei circa 300 de sportivi români, s-au înscris și trei străini, din Germania, Spania și Bulgaria.

Programul competițional

Joi, 30 august

Orele 14.00 – 17.00 Validare la Centru de concurs;
Ora: 17:30 start Campionatul Național de Sprint şi Trofeul Centenarului Et. 1;
Etapă de CN Parc – Oraş; (Competițiile au loc în Cetatea Alba Carolina)
Ora: 19:30 Premiere Campionatul Național de Sprint;

Vineri, 31 august

Orele 09.00 – 10.30 Validare la secretariatul concursului situat în zona de sosire;
Ora 11:00 Start Campionatul Național de Lungă Distanță şi Trofeul Centenarului Et. 2; (Competițiile au loc la Pianu, în zona pădurii și a terenului de golf)
Ora 14:30 Premiere Campionatul Național de Lungă Distanță;

Sâmbătă, 01 septembrie

Orele 08.00 – 09.30 Validare la secretariatul concursului situat în zona de sosire;
Ora: 10:00 start Campionatul Național de Medie Distanță Trofeul Centenarului Et. 3; (Competițiile au loc la Pianu, în zona pădurii și a terenului de golf)
Ora: 13:00 Premiere Campionatul Național de Medie Distanță şi Trofeul Centenarului;

Duminică, 02 septembrie

Orele 08.30 – 10.00 Validare la secretariatul concursului situat în zona de sosire
Ora: 10:30, start Campionatul Național de Ștafetă; (Competiția are loc în zona pădurii de pe Dealul Mamut din Alba Iulia)
Ora: 13:30, Premiere Campionatul Național de Ștafetă

Ce este Campionatul de Orientare

Încă de la începutul anului CS Unirea Alba Iulia și-a propus, ca la 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, să unească sportivi din toate colțurile țării, în Orașul Marii Uniri, prin organizarea de campionate naționale.

Campionatul de Orientare este organizat cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret Alba, Consiliului Local Alba Iulia, Consiliului Local Pianu de Sus și Consiliului Județean Alba.

Orientarea este sportul ce constă în parcurgerea unui traseu, într-un teren necunoscut, de obicei pădure, materializat printr-o succesiune de posturi de control ce trebuie atinse. Sportivul alege ruta între posturile de control, cu ajutorul hărții și al busolei, trebuie să se orienteze și să ia decizii rapide în timp ce se deplasează cu o viteză mare. Câștigătorul este desemnat sportivul care parcurge traseul de concurs in cel mai scurt timp.

Secția de Orientare a CS Unirea Alba Iulia s-a înființat în 2008. De la înființare și până în prezent performanțele sportivilor au fost excelente atât pe plan intern cât și pe plan internațional, fiind obținute circa 90 de medalii, majoritatea la Campionatele Naționale, dar și la Campionatele Europei de Sud-Est.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.