Administrație

Cum a devenit Alba Iulia un oraș mai smart decât Cluj-Napoca

În urmă cu un an, presa anunța că municipiul Cluj-Napoca devine primul „Smart City” din România, asta și datorită dezvoltării domeniului IT. Între timp însă, Alba Iulia a ajuns să aibă cele mai multe proiecte pe parte de tehnologizare a orașului, depășind cu mult Clujul, scrie zf.ro.

În Cluj-Napoca, Primăria a accesat fonduri pentru a transforma oraşul într-unul smart. Administraţia publică locală a introdus pentru prima data în România primul funcţionar public virtual, denumit Antonia, care va sta la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24. Printre alte proiecte demarate de Cluj-Napoca se numără smart parkingul, relaţia cetăţean-primărie, Wi-Fi gratuit în locurile publice, traffic adaptiv – achiziţionarea de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze.

Alba Iulia bate Clujul la capitolul tehnologizarea orașului

Cu toate acestea, în ceea ce privește numărul de proiecte implementate, orașul din Inima Ardealului nu se poate lăuda, fiind la o diferență foarte mare față de Alba-Iulia, care deține recordul din țară pentru cele mai importante proiecte demarcate în scopul tehnologizării comunității.

Cu toate că municipiul Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare economică extraordinară în ultimii ani, asta nu garantează neapărat investiții în proiecte care duc la dezvoltarea unui oraș de tip Smart City. Aceste proiecte ar putea să îmbunătățească semnificativ viața locuitorilor din marile metropole, iar un oraș care s-a dezvoltat atât de mult precum Clujul, are nevoie să simplifice cât mai mult viața celor care locuiesc aici.

Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații.

Ce a făcut Alba Iulia mai bine?

De la giganţi globali până la companii antreprenoriale locale, toate se bat pentru a implementa în Alba Iulia soluţii de smart city, acesta fiind cel mai mare laborator, la dimensiuni reale, de testare a unor idei care ar putea deveni proiecte naţionale, informează zf.ro.

Astfel, în Alba Iulia parcările ilegale sunt depistate prin senzori, iar fluxurile de pasageri şi maşini ar putea fi monitorizate în timp real astfel încât să fie identificate cele mai bune soluţii pentru decongestionarea traficului.

Cu 96 de aplicații la activ, Alba Iulia ar putea deveni primul oraș „smart”, în adevăratul sens al cuvântului, din România. Administrația locală a venit cu propuneri pentru tehnologizarea orașului, iar investitorii au venit.

„Autorităţile de aici au pus la dispoziţie oraşul pentru ca firmele interesate să testeze soluţiile de smart city. Oraşul a garantat accesul la in­for­maţiile relevante, iar firmele, pe banii lor, au început să dezvolte soluţiile. Ideea este de a ajunge la 100 de astfel de soluţii testate, din care la anul se vor alege cele mai bune pentru implementare. Este simplu. Deschideţi date­le şi investitorii vor veni“, explică Ionuţ Popa.

Pornind de la această abordare a primăriei, Alba Iulia s-a transformat într-un laborator de testare unic, pentru că pune la dispoziţia dezvoltatorilor de soluţii smart city o comunitate reală, cu probleme reale de rezolvat.

În acest moment, 29 de companii au ve­nit să testeze 62 de soluţii de smart city în Alba Iulia, de la Orange, Intrarom, Telekom până la firme mai mici antreprenoriale. De ce? Odată testată o soluţie într-un laborator în dimensiune reală, aceasta poate fi dezvoltată la nivel naţional sau în anumite comunităţi, dar de data aceasta în urma unei investiţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.