Social

Alba Iulia vrea să realizeze cea mai mare hartă de ţară formată din oameni

Inițiatorii vor să bată recordul stabilit de cei care au format cu trupurile lor harta statului Myanmar

Peste 7.500 de persoane vor încerca să stabilească pe 29 septembrie, la Alba Iulia, un record mondial şi să intre astfel în Guinness World Records cu cea mai mare hartă a unei ţări formată din oameni, în interiorul căreia va fi format şi numărul 100. Evenimentul vrea să marcheze faptul că în acest an se împlineşte un secol de la Marea Unire din 1918.

Actualul record a fost stabilit în luna februarie, când 3.466 de oameni au format harta Myanmar-ului.

Acesta ar fi cel de-al doilea record Guinness pe care Alba Iulia ar urma să-l deţină, după cel stabilit în 2009, cu „cea mai mare îmbrăţişare”. Atunci, aproape 9.800 de oameni, printre care şi şeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, au luat parte la „Marea Îmbrăţişare a Cetăţii Alba Carolina”, pe un traseu lung de 3.450 de metri, înconjurând astfel fortificaţia bastionară, care are formă de stea.

Având în vedere respectiva experienţă, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Voicu Paul, s-a arătat convins, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se va reuşi stabilirea unui nou record mondial.

„Suntem convinşi că vom reuşi. (…) Evenimentul este organizat atent de către noi. (…) Îl considerăm un eveniment foarte important pentru Alba Iulia”, a afirmat viceprimarul municipiului Alba Iulia.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei 11even Cluj Napoca, Ovidiu Neamţu, a punctat că este un eveniment provocator, cu „reguli foarte stricte”.

El a menţionat că s-au înscris persoane din 65 de localităţi, din toate zonele istorice ale României, cei mai mulţi fiind elevi de gimnaziu şi de liceu, nelipsind însă nici familii.

Iniţial, organizatorii intenţionau să stabilească cel mai mare număr, însă având în vedere că pe 26 septembrie, în SUA, va avea loc o aplicaţie cu 14.000 de oameni, iar în Cetatea Alba Carolina nu ar fi existat spaţiu suficient pentru un asemenea număr, atunci s-a optat pentru recordul „largest human image of country/continent” / Cea mai mare imagine formată din oameni a unei ţări/continent, păstrând însă mesajul 100 integrat în harta României.

„Se va realiza harta României, în interiorul căreia o să avem numărul 100”, a menţionat Neamţu.

Astfel, 7.500 de oameni, coordonaţi de 300 de voluntari, vor ocupa platoul din zona de Şanţ de la Poarta a IV-a. Cu ajutorul a 5.300 de pelerine negre, pentru evidenţierea hărţii României, şi a 2.200 de pelerine albe, pentru evidenţierea numărului 100, participanţii vor încerca să stabilească un nou record mondial. La finalul activării recordului, participanţii se vor folosi de şepcuţele pe care le vor găsi în kitul de participare, pentru a colora în roşu, galben şi albastru harta României.

Evenimentul, care va fi omologat de o delegaţie a Guinness World Records, care va fi prezentă la Alba Iulia, este organizat în cadrul festivalului „Bucurie în mişcare” de către Asociaţia 11even, alături de Primăria Alba Iulia şi un lanţ german de hypermarket-uri, care vor contribui cu 200.000 de lei, respectiv aproximativ 450.000 de lei. Organizatorii au pregătit, pentru 29 şi 30 septembrie, o serie de activităţi sportive, de la minifotbal la streetfotball, tir cu arcul, fun basketball şi concerte.

Judeţul Alba a mai stabilit un record Guinness, stabilit tot în 2009 când, în Roşia Montană, peste o sută de localnici, adunaţi pe stadionul din localitate, au căutat aur cu şaitrocul, un vas de lemn folosit pentru separarea aurului din minereul sfărâmat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.