Economie

Cum a fost descoperit furtul de motorină de la Cupru Min

Conducerea Cupru Min Abrud, companie de la care provin cei 14 şoferi bănuiţi că ar fi sustras motorină din rezervoarele camioanelor şi utilajelor pe care lucrau, a observat, în ultimul an, creşteri ale consumului de combustibil peste cotele tehnico-economice prevăzute. Din acest motiv, după o investigaţie internă, într-o primă fază, conducerea companiei a şi concediat trei angajaţi.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul companiei, ca urmare a percheziţiilor efectuate de poliţişti în cursul dimineţii la 14 angajaţi şi la sediul firmei, „conducerea executivă a Cupru Min a observat, în ultimul an, fluctuaţii, respectiv creşteri ale consumului de combustibil”, peste cotele tehnico-economice prevăzute.

Chestiunea a fost dezbătută şi în Consiliul de Administraţie, inclusiv sub aspectul suspiciunii de furt de combustibil, comis de către unii dintre angajaţii companiei. „Ca urmare, am decis luarea tuturor măsurilor legale, inclusiv în plan penal, în cazul în care bănuielile se dovedeau justificate. În prima fază, după o investigaţie internă, au fost concediate trei persoane şi informate organele de cercetare penală, în legătură cu acţiunile respectivilor angajaţi”, se menţionează în comunicat.

Ulterior, precizează sursa citată, s-a constat că, după o perioadă scurtă de revenire la cote normale, consumul de combustibil al camioanelor şi utilajelor a crescut semnificativ, din nou.

„În această situaţie, organele de drept au preluat şi continuat cercetările, cu mijloace specifice, pentru stoparea fenomenului. Compania va evalua exact prejudiciul şi se va constitui, dacă este cazul, ca parte civilă pentru recuperarea acestuia”, au mai transmis reprezentanţii Cupru Min.

Un număr de 15 percheziţii au fost efectuate miercuri de poliţişti din Alba la domiciliile unor şoferi de la Cupru Min Abrud, bănuiţi că ar fi sustras motorină din rezervoarele camioanelor şi utilajelor pe care lucrau, cauzând astfel societăţii un prejudiciu total de 200.000 de lei. Percheziţiile au avut loc în Abrud, Bistra, Bucium şi Lupşa, fiind efectuate de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Activităţile s-au desfăşurat la locuinţele a 14 persoane bănuite de furt de combustibil, precum şi la societatea comercială păgubită.

„Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2017 – 2018, cei 14 bănuiţi de furt, toţi angajaţi ai societăţii comerciale, în calitate de şoferi, ar fi sustras motorină din rezervoarele camioanelor şi utilajelor pe care lucrau. Aceştia ar fi depozitat motorina sustrasă la propriile domicilii, iar ulterior ar fi folosit-o, în scop personal, sau ar fi vândut-o către alte persoane. Prejudiciul total cauzat societăţii comerciale a fost estimat la 200.000 de lei”, arată un comunicat al IPJ Alba.

Poliţiştii urmează să pună în executare 14 mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul IPJ Alba pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Cupru Min Abrud, o societate care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, deţine autobasculante de mare capacitate, în valoare fiecare de un milion de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.