Sănătate

Timmermans: „Nu vom ezita să trecem la acțiune, acolo unde va fi necesar”

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a dat asigurări, miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că executivul comunitar va fi „brutal în evaluarea pe care o va face României”, dacă va fi necesar. Timmermans a menţionat însă că aceasta nu reprezintă o „ameninţare”, ci doar o menţionare a rolului CE în calitate de gardian al tratatelor.

„Permiteţi-mi să fiu foarte clar. Miza este de uriaşă importanţă pentru viitorul UE şi (…) pentru viitorul României. Dacă Comisia va trebui să fie brutală în evaluarea ei, atunci va fi, dacă trebuie să folosim alte instrumente aflate la dispoziţia noastră, le vom folosi. Asta nu este o ameninţare, este vorba despre a menţiona care este rolul nostru în calitate de gardian al tratatelor şi trebuie să ne luăm acest rol foarte în serios”, a subliniat Frans Timmermans în plenul PE de la Strasbourg.

„Sper că am transmis clar astăzi că am făcut o analiză ‘clinică’ asupra situaţiei şi am analizat precis schimbările propuse la legislaţie şi că facem asta pentru poporul român şi nu împotriva lui, şi că ne uităm la fiecare stat membru exact la fel, analizând faptele şi recunoscând că fiecare situaţie este diferită”, a mai spus Timmermans, în aplauzele unei părţi a eurodeputaţilor.

Timmermans a mai precizat că Comisia nu va ezita să treacă la acţiune, acolo unde va fi necesar.

„Comisia va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Nu vom ezita să trecem la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele. Comisia face apel la România să pună procesul de reformă înapoi pe făgaşul normal”, a subliniat Timmermans.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.