Administrație

De 1 Decembrie, mașinile vor fi oprite la intrarea în Alba Iulia

Unităţile de cazare din Alba Iulia şi oraşele învecinate nu mai dispun practic de locuri de cazare pentru mini-vacanţa de Ziua Naţională, mai fiind disponibile doar câteva garsoniere şi apartamente scoase la închiriat contra unor sume care ating câteva mii de lei pentru o noapte.

Pentru noaptea de 30 noiembrie spre 1 Decembrie şi cea spre 2 decembrie, camerele hotelurilor, motelurilor şi pensiunilor din Alba Iulia au fost deja rezervate, majoritatea cu câteva luni înainte. Situaţia este asemănătoare şi în oraşele cele mai apropiate de Alba Iulia, respectiv Sebeş, Aiud sau Blaj. În acesta din urmă mai era marţi o singură cameră, la o pensiune, care putea fi rezervată contra sumei de 420 de lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de booking, pentru perioada menţionată mai pot fi rezervate în Alba Iulia câteva garsoniere sau apartamente. Cel mai mic preţ, de 2.744 de lei, era pentru o garsonieră. Un apartament de 60 de metri pătraţi, pentru patru persoane, poate fi rezervat pentru 4.664 de lei.

Autorităţile din Alba Iulia estimează că în minivacanţa de Ziua Naţională, cu precădere în 1 Decembrie, vor veni în oraş peste 100.000 de vizitatori, cei mai mulţi cu autoturisme. Din acest motiv, administraţia locală a conceput un plan astfel încât oraşul să nu fie sufocat de numărul uriaş de autovehicule.

„Pentru 30 noiembrie, 1 şi 2 decembrie, o temă prioritară pentru Primăria Alba Iulia este accesul în oraş dinspre cele trei intrări principale, respectiv dinspre Munţii Apuseni, Cluj şi Sebeş. Am identificat împreună cu colegii de la Poliţie şi Poliţia Locală aproximativ 4.500 de locuri de parcare pentru toţi cei care vin din exterior”, a declarat, marţi, pentru Agerpres, viceprimarul Voicu Paul.

Astfel, maşinile vor fi oprite la intrarea în Alba Iulia, unde vor fi parcate inclusiv în incinta firmelor din zona respectivă, fie că vin dinspre Zlatna, Cluj sau Sebeş. Şoferii vor fi ghidaţi de către voluntari unde anume să parcheze, după care vizitatorii vor fi transferaţi în Cetate cu autobuzul.

„Parcările se vor ocupa dinspre oraş spre exterior”, a precizat Voicu Paul.

El a punctat că va fi câte o staţie de autobuz la trei-patru puncte de parcare, pentru preluarea celor care vin cu autoturismele. „Autobuzele vor circula din jumătate în jumătate de oră. Staţiile temporare de autobuz vor fi denumite Centenar 1, Centenar 2 etc., pentru ca la plecarea din Cetate oamenii să ştie unde trebuie să ajungă pentru a ajunge facil la maşini”, a explicat viceprimarul.

Şi pentru autocare au fost identificate 300 de locuri. După ce pasagerii vor fi debarcaţi în oraş, autocarele vor staţiona în parcări fixate dinainte, a precizat viceprimarul.

Manifestările organizate în cinstea Zilei Naţionale şi a împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire se vor întinde pe durata perioadei 30 noiembrie – 2 decembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.