Administrație

Turiștii vor putea participa la restaurarea obiectelor de ceramică veche

Ceramica veche descoperită de către arheologii Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia va fi depozitată în viitor într-un spaţiu vizitabil din Cetatea Alba Carolina, unde vor fi amenajate şi un atelier şcoală de restaurare şi un laborator de restaurare.

Consilierii judeţeni din Alba au aprobat, joi, în unanimitate, Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la construcţii existente (D.A.L.I.) privind obiectivul „Amenajare depozit de ceramică veche”, situat Alba Iulia, Contragarda Bastionului Sf. Elisabetha – Cetatea Alba Carolina.

Spaţiul în cauză este situat pe domeniul public al municipiului Alba Iulia, în administrarea Consiliului Judeţean Alba, şi este inclus în listele monumentelor istorice.

„Prin elaborarea acestui proiect se urmăreşte realizarea unui spaţiu de depozitare vizitabil pentru piese de ceramică veche descoperite în urma săpăturilor efectuate în şantierele arheologice de către arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii Alba, un spaţiu expoziţional, spaţiu pentru atelier şcoală de restaurare şi a unui laborator de restaurare ceramică”, se arată în expunerea de motive.

În atelier, vizitatorii vor putea participa, sub coordonarea specialiştilor în restaurare de la MNU, la restaurarea obiectelor de ceramică veche. Laboratorul este necesar pentru restaurarea pieselor de ceramică veche care presupune curăţiri mecanice, chimice, asamblări cu ajutorul unor adezivi, completări ale zonelor care lipsesc.

Prin amenajarea depozitului de ceramică veche se estimează un număr de aproximativ 300 de vizitatori pe săptămână, în funcţie de numărul de turişti care vizitează Cetatea din Alba Iulia.

Durata minimă de funcţionare apreciată este de 25 de ani.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 1,3 milioane de lei, conform Devizului general întocmit de către o firmă din Târgu Mureş, care este proiectantul lucrării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.