Administrație

Trei zile de sărbătoare, la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Municipalitatea din Alba Iulia a dat luni publicităţii programul manifestărilor oficiale care vor fi organizate, pe durata a trei zile, în „Oraşul Marii Uniri” la împlinirea unui veac de la actul istoric din 1 Decembrie 1918. Printre evenimente se remarcă o reconstituire istorică ce va include citirea “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia”.

„Cei 100 de ani de la ziua 1 a devenirii noastre, ca popor, vor fi marcaţi cum se cuvine la Alba Iulia, ‘Cealaltă Capitală’ şi locul în care s-a născut viitorul României”, au transmis, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei, care au adăugat că „cei direct implicaţi in organizare cunosc şi resimt dimensiunile unui asemenea demers”.

Potrivit acestora, „amploarea evenimentului şi numărul celor responsabili de buna lui organizare implică însă şi o abordare flexibilă, schimbările şi modificările de ultim moment ale unui program deja trasat fiind, din start, înţelese, asumate şi luate în calcul”.

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au subliniat că toate eventualele modificări vor fi însă comunicate în timp util, pentru ca fiecare român care va veni, de 1 Decembrie, în „Oraşul Marii Uniri” să ştie în fiecare moment ce şi unde se întâmplă şi să nu rateze niciun moment care îl interesează direct.

„Azi, vă punem la dispoziţie profilul reperelor confirmate pentru cele trei zile de sărbătoare. Din motive obiective, vă rugăm să acceptaţi ca orele, deşi previzibile, vor fi comunicate în maxim o săptămână, fiind strâns legate de programul delegaţiilor oficiale, dar şi de perfectarea procedurilor de achiziţie”, menţionează comunicatul citat.

Manifestările oficiale vor debuta vineri, 30 noiembrie, cu o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi busturile Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria. După arborarea Drapelului Naţional al României în Piaţa Tricolorului, va urma dezvelirea busturilor lui Gheorghe Flondor, Thomas Woodrow Wilson şi Emmanuel de Martonne.

Ziua Naţională va debuta cu un serviciu religios, la Catedrala Reîntregirii, urmat de mai multe acţiuni la Sala Unirii, unde va fi citită „Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia”, va avea loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun şi vor fi dezvelite plăci omagiale.

De asemenea, va exista un moment intitulat „Marea Adunare Naţională” (parada portului popular şi reconstituire istorică).

Tot la Sala Unirii se va desfăşura ceremonialul „Pământ românesc”.

Pe 1 Decembrie va fi sfinţit şi Monumentul Unirii, unde va avea loc şi o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori.

De Ziua Naţională se va desfăşura în Alba Iulia şi o paradă militară.

După concertul intitulat „Cânt şi suflet românesc”, este programat un spectacol de artificii.

Duminică, 2 decembrie, în Piaţa Cetăţii vor fi mai multe spectacole. Un punct de atracţie va fi, potrivit organizatorilor, spectacolul de reconstituire istorică “Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.