Administrație

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru 27 noiembrie procesul privind revocarea lui Lazăr

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a amânat marţi pentru 27 noiembrie procesul în care se judecă cererea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Amânarea a fost solicitată de către avocatul Ovidiu Podar, care l-a reprezentat pe procurorul general şi care a invocat că nu a apucat să studieze întâmpinarea depusă la dosar de către Ministerul Justiţiei. Consilierul juridic care a reprezentat MJ şi pe ministrul Tudorel Toader s-a opus amânării cauzei, solicitând, totodată, respingerea acţiunii ca inadmisibilă, pe motiv că nu ar fi un act administrativ.

Instanţa a stabilit un nou termen – 27 noiembrie. „Acordăm un termen pentru studierea întâmpinării. Amânăm cauza şi pentru a fi citată Asociaţia pentru Apărarea Statutului Procurorului (care a depus o cerere de intervenţie accesorie – n.r.)”, a spus judecătorul.

Ulterior, avocatul Ovidiu Podar a explicat presei că a cerut un nou termen pentru că nu a văzut ce scrie în întâmpinare şi, totodată, pentru că s-a formulat o cerere de intervenţie accesorie al cărei conţinut nu-l cunoaşte, pentru că a fost trimisă marţi prin fax.

În ceea ce priveşte faptul invocat de pârâţi, şi anume că nu ar fi de competenţa CA Alba Iulia judecarea acestei cauze, avocatul a explicat că Legea contenciosului administrativ prevedea, până în vara aceasta, o competenţă alternativă, în sensul că se putea alege între competenţa de la domiciliu a reclamantului, care în cazul de faţă e CA Alba Iulia, respectiv instanţa competentă de la sediul autorităţii pârâte – Curtea de Apel Bucureşti.

Referitor la celălalt aspect invocat, că nu ar fi de competenţa contenciosului administrativ, avocatul a spus că există o decizie a CCR în cazul Codruţei Kovesi. „Asta a schimbat lucrurile, a tranşat cumva tot felul de naturi juridice ale unor acte pe care înainte, poate, nu le credeai acte administrative. Cum are decizia asta efect obligatoriu pentru toţi, pe asta s-a mers atunci când s-a făcut acţiunea. Dar şi cu privire la asta, instanţa competentă, presupunând că o să rămână Curtea de Apel Alba, o să stabilească”, a conchis avocatul.

Pe 2 noiembrie, procurorul general a depus, la instanţa din Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios administrativ, prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a Raportului privind activitatea sa managerială.

Augustin Lazăr a motivat că propunerea de revocare constituie un act administrativ unilateral cu caracter individual, care poate fi supus controlului instanţelor de contencios administrativ.

Totodată, Augustin Lazăr menţiona, în plângere, că unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, în realitate, „o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale”.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.