Administrație

Tronsoane din două drumuri județene, reabilitate cu 3 mil. €, bani europeni

Judeţul Alba beneficiază de noi fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor judeţene, peste trei milioane de euro urmând să asigure modernizarea a mai mult de 13 kilometri din două tronsoane rutiere locale, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Sursa citată menţionează că preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, au semnat marţi încă două contracte de finanţare din perioada de programare 2014-2020, pentru reabilitarea a două tronsoane din drumurile judeţene pe care Consiliul Judeţean şi-a propus să le reabiliteze şi care fac legătura dintre zonele submontane din centrul judeţului cu drumul naţional DN1 şi Autostrada A10 (Sebeş-Turda).

Cele două rute conectează aproape 10.000 de locuitori cu zona activă aflată în plină dezvoltare din inima judeţului, pe traseul Sebeş-Alba Iulia-Teiuş-Aiud, asigurând conectivitatea zonei aflate pe dreapta Mureşului cu coridoarele de transport europene.

Contractele de finanţare au o valoare totală de peste 15,3 milioane de lei.

„Tronsoanele de drum judeţean supuse modernizării au durata de valabilitate depăşită demult, prezentând numeroase şi grave degradări atât ale îmbrăcăminţii căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerinţelor de trafic actual, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite. În plan, ambele trasee sunt sinuoase, existând multe curbe care nu au elemente geometrice corespunzătoare. Podurile şi podeţele existente pe fiecare rută pentru traversarea cursurilor de apă prezintă o stare tehnică necorespunzătoare, fiind necesară execuţia unor lucrări de reparare/consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători”, se arată în comunicatul ADR Centru.

Beneficiarul estimează că lucrările pentru cele două tronsoane rutiere vor fi gata la sfârşitul anului 2021.

„Aceste proiecte erau pe lista de proiecte prioritare întocmită de autorităţile publice judeţene, dar nu au fost chiar primele din Regiune. Avem deja 10 contracte semnate la nivelul regiunii, în valoare totală de peste 1,17 miliarde lei, pentru toate cele şase judeţe. Dintre acestea, tot CJ Alba a semnat, în urmă cu un an şi jumătate, primul contract pe acest domeniu, investiţie a cărei valoare este de peste 188 milioane lei, pe traseul Aiud-Abrud, aşa numita ‘Transalpina de Apuseni’, unde activităţile sunt în grafic. Vom mai semna contracte de finanţare şi pentru alte drumuri judeţene ale căror lucrări au fost demarate, în judeţele Braşov şi Harghita”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.