Administrație

Sala Unirii, închisă pentru restaurare, poate fi vizitată de sâmbătă până duminică

Sala Unirii din Alba Iulia, a cărei reabilitare nu a fost încă finalizată, va fi deschisă pentru public în data de 1 Decembrie, inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică, urmând să fie redeschisă în 2 decembrie, între orele 8,00 şi 19,00.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, Agerpres, Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia va avea un program special de funcţionare în zilele de 1 şi 2 decembrie.

„Astfel, Sala Unirii va fi deschisă sâmbătă, 1 decembrie, între orele 13.00-05.00, iar duminică, 2 decembrie, între orele 08.00 – 19.00. În Sala Unirii intrarea va fi liberă. Clădirea Babilon, care găzduieşte expoziţia permanentă a muzeului albaiulian, şi Museikon-ul vor fi deschise sâmbătă, 1 decembrie, între orele 13.00 – 22.00, iar duminică, 2 decembrie, între orele 09.00 – 19.00. În clădirea Babilon şi în Museikon intrarea se va face pe bază de bilet”, arată sursa citată.

Pentru adulţi, biletul este de 10 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari – 5 lei. Tariful integrat Museikon – Clădirea Babilon este de 15 lei pentru adulţi, respectiv 7,5 lei pentru celelalte categorii.

Intrată în reabilitare la începutul acestui an, Sala Unirii a fost deschisă, recent, doar pentru câteva ore, pentru o şedinţă festivă a Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca joi să găzduiască o şedinţă de Guvern.

Potrivit conducerii MNU Alba Iulia, Sala Unirii va fi redeschisă publicului doar după reabilitarea totală a clădirii.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesita o amplă restaurare. Imobilul avea nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a interiorului.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România şi care a găzduit, de asemenea, banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.

Imobilul a fost ridicat între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazinou pentru militarii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.