Social

Peste o sută de timișeni au plecat la Alba Iulia, reconstituind drumul delegaților unioniști bănățeni

Peste o sută de timişeni au plecat, miercuri, din Gara de Nord Timişoara, spre Alba Iulia, reconstituind drumul parcurs de delegaţii unionişti bănăţeni de acum 100 de ani, fiecare dintre ei având împuterniciri credenţionale, care vor rămâne în Muzeul Naţional al Unirii din cetatea Marii Uniri.

Călătoria face parte din proiectul intitulat „Centenar bănăţean – Călătoria către Unire”, lansat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Timiş.

„Sunt 105 persoane din 20 de comune timişene care participă la această călătorie ce reconstituie drumul unioniştilor bănăţeni de acum un veac. Ideea a pornit de la credenţionalele care se află în Arhiva Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, mandate de reprezentare ale delegaţilor bănăţeni. Am identificat în judeţul Timiş 42 de primării care şi-au trimis în anul 1918 reprezentanţi la Alba Iulia; le-am trimis scrisori prin care le-am rugat să îşi desemneze din nou reprezentanţii, în 2018”, a declarat miercuri consilierul de specialitate al DJC Timiş, arheologul Victor Bunoiu.

Potrivit arheologului Victor Bunoiu, DJC Timiş a intrat în posesia unor credenţionale din Crivina de Sus, Povergina care conţin formule standard, precum: „bărbat de încredere pentru a ne reprezenta la Marea Adunare Naţională, se alege Ioachim Florescu”. Ele poartă inscripţia Consiliului Naţional din Transilvania şi Ţara Ungurească pentru Unitatea Tuturor Românilor într-un singur stat liber şi independent, dar sunt şi declaraţii foarte interesante ale localităţilor din Banat, ale locuitorilor greco-catolici din Budinţ, o strofă din Octavian Goga, o declaraţie a locuitorilor din Beba Veche.

Arheologul a identificat 42 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Timiş care şi-au trimis reprezentanţi la Alba Iulia în 1918, fiind 270 de delegaţi din Banat, 182 din Timiş şi 88 din Caraş-Severin şi fiecare în parte a fost identificat cu mandatul de reprezentare.

Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, acelaşi demers îl parcurge DJC Timiş, trimiţând primăriilor din judeţul Timiş o scrisoare prin care li se cere să-şi desemneze din nou reprezentantul.

„Am tipărit din nou credenţionale, adaptate pentru anul 2018, în care au fost trecute numele prezenţilor reprezentanţi care vor merge la Alba Iulia şi care le vor fi înmânate în Sala Unirii, după care documentele vor ajunge iarăşi în Arhiva Muzeului Naţional al Unirii”, a detaliat Victor Bunoiu.

Din delegaţia timişeană fac parte primari, consilieri locali şi judeţeni, dar şi cetăţeni care vor să participe la eveniment, precum şi rude ale participanţilor la Marea Adunare Naţională din 1918.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.