Social

„Fotograful Unirii”, Samoilă Mârza, și „martirul Unirii”, Ioan Arion, comemorați la Alba Iulia

„Fotograful Unirii”, Samoilă Mârza, cel care a realizat singurele fotografii în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918, şi „martirul Unirii”, Ioan Arion, stegar împuşcat în 30 noiembrie 1918 în gara din Teiuş, au fost omagiaţi vineri prin depunerea de coroane de flori la mormintele acestora.

Au fost oficiate slujbe de parastas pentru cei doi, pentru Samoilă Mârza de către preoţi greco-catolici, iar pentru Ioan Arion de către preoţi ortodocşi.

Primarul Mircea Hava şi viceprimarii Voicu Paul şi Gabriel Pleşa au fost, de asemenea, prezenţi la momentele comemorative. A fost pentru prima dată când a fost inclus în programul oficial al manifestărilor de Ziua Naţională omagierea la locul în care îşi dorm somnul de veci „fotograful Unirii” şi cel care a rămas pentru posteritate ca „martirul Unirii”.

Monumentele funerare ale celor doi au fost restaurate de autorităţile locale din Alba Iulia. Cel mai degradat a fost mormântul lui Samoilă Mârza. Acesta are acum o piatră funerară pe care au fost imprimate şi fotografiile realizate de Mârza în 1 Decembrie 1918.

Ambele monumente au fost realizate din marmură neagră.

Rămas în posteritate ca „fotograful Unirii”, Mârza a realizat cinci clişee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918. Pe lângă cele cinci fotografii, Samoilă Mârza a mai realizat trei cu consătenii săi din Galtiu. De asemenea, tot legat de Marea Unire sunt alte trei fotografii efectuate pe 14 noiembrie în curtea unei cazărmi din Viena, la slujba religioasă de sfinţire a primului drapel tricolor al Consiliului Naţional Român Militar.

Samoilă Mârza are de vineri, când a fost dezvelit, şi un bust amplasat lângă Sala Unirii din Alba Iulia.

Ioan Arion a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din satul său natal, Agriş, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunarea Naţională. Ales de consătenii săi să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Ioan Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de maghiari, care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş. El a fost nimerit de două gloanţe, murind din cauza rănilor până când trenul a ajuns în Alba Iulia.

A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Chiar Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Preotul din Alba Iulia care a oficiat slujba religioasă s-a preocupat apoi de ridicarea unui monument funerar pentru Arion.

Pe piatra funerară a acestuia este inscripţionat „Ioan Arion, din comuna Agriş – Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.