Administrație

Proprietarii de câini periculoși au fost verificați de polițiști

Poliţiştii din Alba au verificat 970 de proprietari de câini agresivi sau periculoşi şi au aplicat 22 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Controalele poliţiştilor au avut loc în cadrul unei acţiuni ce s-a desfășurat, la nivel naţional, în perioada iulie – decembrie 2018.

În perioada iulie – decembrie 2018, poliţiştii din judeţul Alba au verificat proprietarii de câini periculoși din categoriile I și II, pentru a stabili dacă sunt respectate normele legale de deținere a acestora.

Câinii din categoria I sunt câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, iar câinii din categoria a II-a sunt câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Cu ocazia controalelor, poliţiştii au verificat 53 de proprietari de câini din categoria I şi 853 de câini din categoria a II-a şi au identificat 7 noi proprietari de câini din categoria I şi 58 de noi proprietari de câini din categoria a II-a.

În urma activităților polițiștilor s-a constatat faptul că, nu în toate cazurile au fost respectate prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi. Astfel, 22 de proprietari au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.
La acțiunile de control desfășurate, poliţiştii au fost sprijiniţi de Asociaţia Chinologică Județeană Alba şi de Colegiul Medicilor Veterinari Alba.

Activităţile de identificare a proprietarilor de câini periculoși sau agresivi și verificarea respectării normelor legale de către aceștia, vor continua şi în anul 2019, pentru a fi eliminate, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate.

Polițiștii reamintesc că prin câini agresivi se înţelege „orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei. De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.