Social

Target de un miliard de euro în 2019 pentru dezvoltare rurală. Câți bani ar putea ajunge la Alba Iulia

Ţinta anului 2019 în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este de cel puţin un miliard de euro, ceea ce ridică rata de absorbţie la 53%, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„Ţinta de absorbţie a fost stabilită având în vedere previziunile de plată trimestriale de la nivelul Centrelor regionale ale AFIR, respectiv 554 milioane de euro pentru proiectele de investiţii, precum şi suma de aproximativ 498,5 milioane de euro pentru plăţile compensatorii”, se arată în comunicat.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, a avut miercuri prima întâlnire de lucru cu reprezentanţii AFIR în vederea analizei activităţii agenţiei şi stabilirii ţintei de absorbţie pentru anul 2019.

În cadrul discuţiilor au fost analizate problemele întâmpinate în accesarea şi implementarea proiectelor de investiţii finanţate de către AFIR, stadiul implementării PNDR 2014 – 2020 la finalul anului trecut, precum şi calendarul sesiunilor de primire a proiectelor din acest an.

Conform datelor AFIR, din totalul plăţilor pentru proiectele de investiţii pe care AFIR le va efectua în cursul acestui an, la nivelul Centrului regional 1 nord-est, Iaşi, au fost prevăzute plăţi în valoare de 88,8 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 2 sud-est, Constanţa, plăţi de 101,08 milioane de euro, la Centrul regional 3 sud, Târgovişte – 46,6 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 4 sud-vest, Craiova – 65,56 milioane de euro.

De asemenea, la nivelul Centrului regional 5 vest, Timişoara, au fost previzionate plăţi de 58,21 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 6 nord-vest, Satu Mare, de 109,42 milioane de euro, la Centrul regional 7 centru, Alba Iulia, suma estimată totalizează de 60,99 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 8, Bucureşti, plăţi în valoare de 23,66 milioane de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.