Administrație

Un punct de prim ajutor temporar a fost deschis lângă Domeniul schiabil Șureanu

Un punct de lucru temporar cu ambulanţă de prim ajutor SMURD funcţionează de sâmbătă în zona Domeniului schiabil Şureanu, în Munţii Sebeşului.

Decizia a fost luată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba pe baza analizei efectuate privind cazuistica existentă în ultima perioadă de timp, având în vedere distanţa foarte mare faţă de cea mai apropiată subunitate de intervenţie şi drumul de acces greu practicabil. Totodată, s-a ţinut cont de faptul că zona se află în plină expansiune din punct de vedere turistic, în condiţiile în care la Şureanu sunt nouă pârtii, în lungime totală de 11 kilometri, unele dintre acestea fiind situate la peste 2.000 de metri altitudine.

Printre obiectivele propuse şi asumate de conducerea ISU Alba în 2019 prioritare sunt reducerea timpului de răspuns la apelurile de urgenţă şi eficientizarea acţiunilor de intervenţie, după cum au transmis sâmbătă reprezentanţii instituţiei. Pentru realizarea acestor deziderate, în funcţie de analiza efectuată la nivelul factorilor de decizie, se intenţionează înfiinţarea unor noi puncte de lucru la nivelul judeţului, cu autospeciale de intervenţie şi/sau cu ambulanţe de prim ajutor calificat SMURD.

Primul demers în acest sens a fost realizat prin înfiinţarea, începând din 12 ianuarie, a unui punct de lucru temporar cu ambulanţă de prim ajutor SMURD în zona Domeniului schiabil Şureanu.

La nivelul judeţului Alba, numărul echipajelor SMURD operaţionale a ajuns la 8, din care 7 de prim ajutor calificat şi unul de terapie intensivă mobilă.

Accesul spre domeniul schiabil situat la cea mai mare altitudine din ţară, Şureanu, se face pe DN 67C Transalpina, iar de la Lacul Oaşa pe un drum forestier, în lungime de 18 kilometri.

La acest sfârşit de săptămână sunt funcţionale toate cele nouă pârtii ale domeniului schiabil.

Potrivit monitorului de schi Rareş Tileagă, stratul de omăt bătătorit depăşeşte, pe pârtii, o jumătate de metru, iar în off-piste măsoară peste 120 de centimetri.

Amatorii de schi au la dispoziţie în Alba şi cele două pârtii de la Arieşeni, în apropiere de limita cu judeţul Bihor, la 1.400 de metri altitudine. Cele două pârtii în lungime totală de doi kilometri dispun de zăpadă arhisuficientă, stratul bătătorit măsurând în jur de 50 – 60 de centimetri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.