Social

În Alba, Sebeșul sărbătorește unirea de la 1859

Istoricul clujean Mircea-Gheorghe Abrudan a conferenţiat miercuri după-amiaza la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş despre importanţa zilei de 24 ianuarie 1859

O conferinţă omagială şi o lansare de carte, dar şi un spectacol folcloric extraordinar au fost organizate de autorităţile din municipiul Sebeş pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti.

Istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie Naţională „George Bariţiu” Cluj-Napoca, a conferenţiat miercuri după-amiaza la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş despre importanţa zilei de 24 ianuarie 1859. Conferinţa a fost urmată de lansarea volumului „Ioan Lupaş, Prăbuşirea monarhiei austro-ungare şi importanţa istorică a zilei de 1 Decembrie 1918”, îngrijit de Mircea-Gheorghe Abrudan şi publicat la editura Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române-filiala Cluj.

Tot în Sebeş, autorităţile locale au pregătit pentru data de 24 ianuarie, în cooperare cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Consiliul Judeţean Alba, un spectacol folcloric extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române din 1859.

Programul artistic cuprinde suite instrumentale, vocal-instrumentale şi de dansuri din provinciile istorice româneşti, într-o interpretare specială. Vor urca pe scenă soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Bianca Şuşman, Leontina Fărcaş şi Nicolae Plută, grupurile vocale tradiţionale „Muguri de tezaur” şi „Felician Fărcaşiu” Sebeş, precum şi Ansamblul de dansuri al Judeţului Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.