Administrație

Conflictul dintre primari și guvern continuă: Respingem categoric propunerile Ministerului Finanțelor

Reprezentanții Asociației Municipiilor, după eșuarea negocierilor cu Guvernul

La o zi de la negocierile de la Guvern, primarii din Asociația Municipiilor îi transmit o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care o informează că resping „categoric” propunerile Ministerului de Finanțe privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, scrie HotNews.ro.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a acuzat că Executivul i-a umilit pe edili și că „Guvernul bagă mâna în buzunarul cetățenilor, pentru a le face plățile la nivel central”. Falcă a spus că primarii se vor adresa parlamentarilor, care sunt și ei reprezentanții cetățenilor. „Le vom arăta realitatea din județele din care provin, dacă ei au curaj să voteze acest buget”, a mai spus primarul, într-o intervenție la Digi24.

Primarii solicită „urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative”.

Ca urmarea a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.

Din evaluările reprezentanților administrațiilor locale, „confirmate cu cifrele oficiale”, pentru ca în anul 2019 comunitățile locale să fie finanțate la nivelul anului 2017, comunele, orașele și municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează „până la nivelul minim de 67% din IV (impozitul pe venituri –nota red.)”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.