Mozaic

Dan Barna: Bugetul pe 2019 este „unul al minciunii și al împingerii României în criză”

Preşedintele USR, Dan Barna, consideră că bugetul propus de Guvern pentru anul 2019 este unul „al minciunii şi al împingerii României în criză”, se bazează pe venituri „aberante”, iar cheltuielile sunt „imposibil de susţinut”.

„Acest buget este consecinţa fotografiei pe care toată presa a prezentat-o săptămâna trecută cu şase oameni care decideau viitorul României, dintre care trei au condamnări penale. Cei şase oameni au decis acest buget, pe care aş vrea să îl numesc un buget al minciunii şi al împingerii României în criză. (…) Veniturile pe care se bazează acest buget sunt aberante. Vorbim de o creştere (economică – n.r.) de 5,5% în condiţiile în care anul trecut aveam 4%, în condiţiile în care Europa este în stagnare şi în condiţiile în care toată creşterea economică la nivel european e pe trend descendent. Vorbim practic de nişte venituri care nici măcar teoretic nu pot fi realizate. Probabil o creştere de 2 – 3% ar fi una care să aibă legătură cu realitatea. (…) Se doreşte o creştere din pix, practic o creştere a gradului de colectare a veniturilor”, a afirmat Barna, vineri, într-o conferinţă de presă.

„La investiţii ne este prezentată o fantezie de domnul Vâlcov. Dacă în ultimii doi ani aveam un 3%, acum ni se promite un 4,6%. (…) Nu are referinţe în buget care să le poată face posibile”, a completat Barna.

Referindu-se la „creşterea de resurse lăsată la dispoziţia marilor oraşe”, el a afirmat că aceasta este „dublată de cheltuieli aberante, care sunt puse în cârca acestor oraşe”.

„Este doar o imagine de PR pe care Liviu Dragnea a vândut-o primarilor pe care îi are. Din acest buget, consider că localităţile sunt doar victime şi nu beneficiare”, a adăugat preşedintele USR.

Şi deputatul USR Claudiu Năsui a vorbit despre „o incoerenţă a cifrelor” în proiectul de buget.

„Pare a fi o creştere economică ce a fost pusă politic, ca să iasă deficitul corect şi cheltuielile să pară sustenabile, ceea ce nu sunt. (…) Avem venituri masiv supraevaluate, care evident vor duce la probleme în cursul anului. (…) Investiţiile cu care se laudă ei la începutul anului sunt fictive. Pe parcurs vedem că ele nu se realizează şi la rectificări sunt tăiate”, a declarat Năsui.

Deputaţii USR şi-au exprimat nemulţumirea că bugetele DNA şi DIICOT au fost diminuate, urmând a fi propuse amendamente pentru majorarea bugetelor acestor instituţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.