Economie, Mozaic

Stocurile de cartofi sunt în scădere, prețurile, în creștere

Stocurile de cartofi ale fermierilor din Harghita sunt în scădere, din cauza cererii tot mai mari din ultima perioadă, care a dus şi la creşterea preţului, de patru ori mai mare decât în anii precedenţi.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Torok Jeno, a precizat că anul trecut producţia de cartofi a fost slabă în vestul Europei, din cauza secetei, motiv pentru care importurile sunt mult mai mici decât în alţi ani, iar cererea pentru cartofii autohtoni este mare, fapt care influenţează şi preţul la producători.

„În sfârşit, a venit un an favorabil, după trei ani când preţul era foarte slab. Anul trecut, în această perioadă, era încă preţul în jur de 40 de bani şi aşa a fost de trei ani, unii lucrau chiar în pierdere şi s-a redus şi suprafaţa (cultivată cu cartofi – nota red.). În acest an preţul este foarte bun, a pornit în toamnă, la recoltare, de la un leu/kg, la sfârşitul anului a ajuns la 1,4 lei/kg, iar acum este 1,7 lei/kg, de patru ori mai mare”, a explicat Torok Jeno.

Potrivit sursei citate, la producătorii mari de cartofi, care au contracte anuale ferme, majoritatea cartofilor s-au vândut fabricilor de chipsuri, aceştia rămânând cu un stoc redus, raportat la cererea crescută.

În prezent, se mai găsesc cartofi la producătorii mici şi mijlocii din judeţ, care „ţin la preţ”, dorind astfel să-şi recupereze cheltuielile făcute anul trecut.

„La ora actuală, cartofi mai mulţi se găsesc la producătorii mici şi mijlocii, dar oamenii ţin la preţ, ca să recupereze cheltuielile destul de consistente de anul trecut. Anul trecut a fost un an dificil, cu exces de umiditate pe unele parcele şi multe tratamente contra manei. Producţia medie pe judeţ nu a fost aşa de slabă, a fost acceptabilă, dar producţia din Europa fiind mică, a influenţat atât formarea preţului, cât şi cererea crescută”, a arătat şeful Direcţiei Agricole Harghita.

Acesta le-a recomandat producătorilor de cartofi care mai au stocuri în depozite să nu ţină foarte mult la preţ, întrucât există posibilitatea ca acesta să înceapă să scadă.

„Eu le-aş propune producătorilor de cartofi să nu rişte, să nu exagereze şi să ţină foarte mult la preţ, fiindcă în ultimul moment s-ar putea să se aducă (cartofi – n.r.) din străinătate, după ce preţul ajunge la un anumit nivel, şi s-ar putea să fie o descreştere a preţului. Preţul nu poate numai să urce, sunt şi coborâşuri”, a menţionat Torok Jeno.

Întrebat dacă până la Paşti vor mai fi cartofi în depozitele din Harghita, acesta a opinat că magazinele nu vor rămâne goale, întrucât oamenii vor reduce consumul, pentru a face economii.

„Ceva o să fie, în comunele şi satele îndepărtate de drumurile naţionale, lăturalnice, care în unii ani au rămas cu cartofii nevânduţi complet. În acest an vor fi vizitaţi şi ei. Când este criză, oamenii consumă mai puţini cartofi, iar cei care au cartofi, au grijă mai multă de ei. S-ar putea ca în astfel de situaţii să existe stocuri, nu foarte mari, la ei. Nu cred că rămân magazinele goale, greu de apreciat, dar nu cred, pentru că omul economiseşte şi atunci alege şi înlocuieşte cartoful cu alte produse”, a conchis Torok Jeno.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.