Sănătate

Publicitatea online va depăși printul și TV-ul în 2019

Pentru prima dată în istorie, bugetul alocat pentru publicitatea online în SUA în acest an îl va depăşi pe cel consacrat pentru media tradiţionale, iar tendinţa se va accelera în următorii ani, arată un studiu publicat miercuri de firma de cercetare de piaţă eMarketer, informează AFP.

Potrivit acestui studiu, cheltuielile cu publicitatea online în SUA vor creşte cu 19% în acest an, până la 129 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile cu publicitatea pentru suporturile tradiţionale vor scădea cu 4%, până la 109 miliarde dolari. În plus, eMarketer prognozează o creştere de 58% a cheltuielilor cu publicitatea digitală între 2018 şi 2021, faţă de o scădere de 4% pentru suporturile tradiţionale (afişaj, presă, televiziune, radio).

„Tranziţia treptată a atenţiei consumatorilor spre platformele digitale a ajuns la un punct de inflexiune pentru advertiseri, forţându-i să se îndrepte spre digital”, a declarat directorul de prognoze de la eMarketer, Monica Peart.

Potrivit eMarketer, în 2021 cheltuielile cu publicitatea online vor reprezenta două treimi (62%) din bugetele publicitare.

O altă tendinţă este creşterea ponderii Amazon în sectorul publicităţii. Astfel, în 2019, Amazon ar urma să revendice 8,8% din cheltuielile cu publicitatea pe suport digital în SUA, faţă de doar 1,5% în 2016. Progresia Amazon se va face, la fel ca şi în anii precedenţi, în detrimentul Google, care ar pierde un punct din cota de piaţă până la 37,2%, a Microsoft şi a Verizon (care controlează în special Yahoo).

Raportul eMarketer susţine că „duopolul” Google-Facebook va înregistra în acest an primul declin al cotei pe piaţa de advertising, până la 59,3% de la 60% anul trecut. Această scădere se va datora în special Google, care va avea o cotă de piaţă de 37,2%, în timp ce cota de piaţă a Facebook va înregistra o uşoară creştere, de la 22,1% până la 21,8%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.