Administrație

Favor provizoriu. Parcările publice din Alba Iulia sunt gratuite până la decizia unui judecător

Prefectul a găsit suficiente motive pentru a ataca în instanța de contencios decizia Consiliului Local Alba Iulia de a pune taxe substanțiale pentru staționarea în parcările publice din municipiu. Până la decizia pe care o va pronunța un judecător, parcarea este gratuită în oraș

Staţionarea în parcările publice din Alba Iulia va fi în continuare gratuită, până la rezolvarea unui litigiu între Consiliul Local, care a aprobat în toamna anului trecut o hotărâre prin care se introduceau diverse tarife, şi Instituţia Prefectului Alba, care a atacat decizia în contencios administrativ.

„Instituţia Prefectului Alba a demarat o acţiune în contencios administrativ, în sensul în care dorim să se constate nulitatea acestei hotărâri de consiliu local. Am găsit câteva inadvertenţe. Avem mai multe critici la ceea ce înseamnă această hotărâre de consiliu”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, prefectul Dănuţ Emil Hălălai.

Juriştii Instituţiei Prefectului consideră că HCL nr. 348/2018, prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice cu plată, este nelegală, pentru „mai multe considerente”. Printre altele, hotărârea CL Alba Iulia şi anexa acesteia nu ar fi motivate corespunzător. De asemenea, nu a existat întocmit, semnat şi transmis avizul IPJ Alba, un aviz obligatoriu, potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului.

Totodată, nu se face referire la modul concret dacă a fost sau nu parcursă procedura privind transparenţa decizională în administraţia publică. O altă “neclaritate” ar fi cea cu privire la structura administrativă care gestionează activitatea parcărilor publice cu plată din municipiu.

În consecinţă, într-o primă fază, Prefectura a solicitat CL să procedeze la revocarea hotărârii, cerinţă respinsă de consilierii locali.

Instituţia Prefectului a atacat la Tribunalul Alba hotărârea, susţinând, totodată, că actul atacat este suspendat de drept.

Prin regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice cu plată din Alba Iulia au fost introduse mai multe zone tarifare. Cel mai mult ar urma să achite cei care parchează în zona turistică a oraşului, în Cetate, respectiv câte doi lei pe oră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.