Educație

Învățământ obligatoriu 12 clase: Se mai justifică Evaluarea Națională din clasa a VIII-a?

Proiectul a fost lansat pentru dezbateri publice să se vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a „se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul. Asta în condițiile în care, de anul viitor, învățământul obligatoriu va fi extins cu încă trei ani, de la grupa mare până la clasa a XII-a.

Modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului. Astfel, în cazul în care proiectul va fi votat, se stabilește că ultimele două grupe la grădiniță, grupa mijlocie și grupa mare, dar și ultimii doi anul de liceu vor fi obligatorii începând cu anul 2020.

„Noi am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-A nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în Legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a spus Ecaterina Andronescu, ministrul Educației.

Haos pentru elevi

În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a X-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici până acum.

Schimbări după schimbări, specific Ecaterinei Andronescu. Ministrul Educației dorește acum să desființeze Examenul Național, în contextual în care în urmă cu puțin timp Ecaterina Andronescu declara că ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treaptă, la trecerea în liceu din clasa a X-a în clasa a XI-a. (Bianca Tămaș, Monitorul de Cluj)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.